main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 1 april 2024 — 22:46

Europese natuurherstelwet niet de oplossing, stelt NSC-Kamerlid over Nederlandse natuurproblematiek: ‘Brussel grijpt enorm ver in’

Nederland leek in de vorige regeerperiode af te koersen op meestemmen met de Europese natuurherstelwet, maar in de nieuwe politieke werkelijkheid is het tegendeel waar: NSC en BBB dienden vorige maand een motie in om tegen de wet te stemmen, waar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer mee instemde. Tweede Kamerlid van Nieuw Sociaal Contract Rosanne Hertzberger acht de kans klein dat de natuurherstelwet er alsnog doorheen komt. “Ik vind het lastig, maar ik gok tien procent.”

De wet kon op veel kritiek rekenen en vooral landbouworganisaties als LTO maken zich nog steeds grote zorgen over de gevolgen. “De wet neemt onvoorstelbaar veel risico’s met zich mee”, waarschuwt LTO-voorzitter Ger Koopmans. “We hebben het in Nederland allemaal zo maf gejuridificeerd. Deze wet maakt dat het één groot moeras gaat worden.”

Hertzberger voegt in het radioprogramma WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 toe dat haar partij, ondanks de ingediende motie om tegen te stemmen, niet wegloopt van de natuurproblematiek. De natuurherstelverordening is vanaf begin af aan al omstreden, vertelt ze. “Minister Van der Wal (Christianne, Minister voor Natuur en Stikstof, VVD, red.) heeft in oktober 2022 al duidelijk gemaakt dat het een lastig haalbare wet voor Nederland is.”

Dat komt volgens Hertzberger door de juridisch bindende doelstellingen die worden verwacht. “Het zijn doelstellingen die je moet halen in 2030, 2040 en 2050. Hoe het er precies gaat uitzien is nog onduidelijk, en dat zal onduidelijk blijven. Het lijkt alleen op een samenspel van resultaatverplichtingen en inspanningsverplichtingen.”

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug als podcast:

‘Europa mist enorme kans’

“Het ziet er niet goed uit”, zegt directeur van natuurorganisatie IUCN NL Coenraad Krijger over uitstel van de natuurherstelwet. “Europa dreigt een enorme kans te missen voor het duurzame en gezonde Europa waar we naartoe willen. Deze wet is onderdeel van een breed, stevig onderbouwd beleid. In dit pakket zit onder meer ook de Green Deal en allerlei vormen van klimaatbeleid. Dit beleid is juist broodnodig om in de toekomst welvarend te zijn.”

Nederland staat er qua natuur volgens Krijger slecht voor. “We hebben de afgelopen honderd jaar ontzettend veel biodiversiteit en natuur verloren. Dat is gemiddeld gezien naar op zijn best gestabiliseerd de afgelopen paar jaar.” Hij ziet nog steeds een zorgwekkende trend bij natuur die afhankelijk is van open gebieden.

Nederland bungelt onderaan

“We bungelen onderaan in alle lijstjes”, zegt Krijger over de slechte kwaliteit van natuurgebieden in Nederland in vergelijking met andere landen binnen de EU. “We zijn een dichtbevolkt land en laten bar weinig ruimte over voor andere levende wezens dan de mens.”

Een andere factor is volgens Krijger dat het buiten natuurgebieden gelijk “kneiterintensief” is. “Waar heel weinig andere soorten kunnen voortbestaan.” Daarom hoopt Krijger dat de wet alsnog doorgang weet te vinden.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Regels

Officieel worden momenteel alleen Natura2000-gebieden door Europa beschermd. Deze gebieden worden binnen de EU gezien als de bouwstenen voor biodiversiteit. Nederland heeft ruim 160 van deze gebieden. “Maar deze maatregelen vinden uiteindelijk ook hun weg buiten deze gebieden en zelfs in de steden”, stelt Hertzberger. “Brussel grijpt hier enorm ver in wat betreft de ruimtelijke ordening en het opleggen van regels.”

Ze geeft aan dat ze lang heeft gewacht op een studie waaruit bleek wat de gevolgen van deze wet voor Nederland zijn. “Dat vonden wij dusdanig zorgwekkend, waardoor we de motie hebben ondertekend om tegen de wet te stemmen.”

‘Kunnen zelf natuurproblemen oplossen’

Kortom, ondanks dat het NSC-Kamerlid beaamt dat het niet goed gaat met de natuur in Nederland, gelooft ze er niet in dat met deze wet de juiste weg wordt ingeslagen richting herstel. “Het natuurbeleid is momenteel sterk gejuridificeerd. We hebben een eindeloze reeks aan rechtszaken.”

Hertzberger benadrukt dat Nederland zelf de natuurproblemen op kan lossen als er breder wordt gekeken naar de problemen, waaronder stikstof en het versterken van de biodiversiteit. “Er zijn veel meer drukfactoren. Dat moet Den Haag vastleggen om de natuur in stand te houden. Daar hebben we de natuurherstelverordening niet voor nodig. We kunnen dit zelf vaststellen en in de provincies uitvoeren. Nu zit je vast tussen Brussel en de rechter. Het is een verarming van het beleid.”

Lees ook:

Omstreden Europese natuurherstelwet in ijskast gezet

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Hij ontvangt:
  • Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven;
  • Producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika;
  • Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten;
  • Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.
Zondag 10.00 uur
Parkeerkrapte blijft ‘een gat in de markt’: ondergronds parkeren is booming

Parkeren in de stad in Nederland is voor veel mensen één grote irritatie. Dat heeft te maken met het toenemende aantal auto’s op de weg…

Lees meer

Wilders corrigeert Schoof: premier is absoluut niet de baas

Premier Dick Schoof “is absoluut niet de baas”, onderstreept PVV-leider Geert Wilders op X. Hij corrigeert Schoof, die dat wel had gesteld. Sinds het aantreden…

Lees meer

Krapte gevangenissen houdt aan ondanks maatregelen kabinet

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) neemt extra maatregelen tegen de krapte in gevangenissen, maar daarmee lost ze het cellentekort volgend jaar niet op. In…

Lees meer

Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer