main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 31 maart 2024 — 12:04

Kamer in debat over Russische omkoping Nederlandse politici: ‘Openbaring namen kan geheime dienst beschadigen’

Dinsdag is er een Kamerdebat over de mogelijke Russische inmenging in de Nederlandse politiek. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther gaan er hoogstwaarschijnlijk geen namen van politici genoemd worden die in de openbaarheid verschijnen. “Het verwachtingspatroon is laag. Als je te veel details weggeeft, kan je het werk van de geheime diensten in gevaar brengen”, stelt hij in WNL Op Zondag op NPO 1.

Partijen in de Tweede Kamer reageerden geschokt toen het nieuws naar buiten kwam dat een Nederlandse politieke partij omgekocht zou zijn door politici uit Rusland. Er zouden honderdduizenden euro’s naar deze volksvertegenwoordigers zijn gestuurd door een pro-Russische nieuwssite, die werd gerund door een vertrouweling van Russisch president Vladimir Poetin. Als tegenprestatie zouden de politici zich uitspreken tegen Oekraïne en de Europese Unie.

Volgens Tsjechische geheime diensten, die het nieuws woensdag naar buiten brachten, heeft niet alleen een Nederlandse partij, maar meerdere Europese partijen zich laten omkopen door Rusland. Nederlandse partijen wijzen met de vinger naar FvD-leider Thierry Baudet, die de aantijgingen ontkende.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Demissionair premier Mark Rutte sprak eerder van een ‘zeer zorgelijke trend’, maar heeft het nieuws nog niet bevestigd. Of er dinsdag meer informatie naar buiten gaat komen, is vanwege de gevoeligheid van het onderwerp nog maar de vraag. “De Kamer kan vertrouwelijke informatie krijgen, maar als het openbaar wordt, loopt de geheime dienst wellicht schade op”, aldus De Winther.

Deze uitzending van WNL op Zondag gemist? Kijk hem dan hier terug op NPO Start.

Al eerder signalen

De verantwoordelijk demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Hugo de Jonge, liet eerder weten dat Nederlandse inlichtingendiensten al langer bepaalde signalen krijgen van politieke inmenging van buitenaf.

Er wordt gespeculeerd dat De Jonge en Rutte weten om wie het gaat. “Wat onderdeel van het debat gaat worden is wat je doet met informatie die bij de geheime dienst bekend is”, benadrukt de politiek commentator. “Het gaat hier wel om een gekozen volksvertegenwoordiger die door de kiezer daar is neergezet. Je kan diegene op basis van berichtgeving vanuit de geheime dienst niet zomaar op non-actief stellen.”

Volgens De Winther zou het hem verbazen als er wel een naam naar buiten komt, omdat diegene dan “wel heel gekleurd erop staat zonder dat diegene überhaupt daarover is verhoord in het openbaar”. Hij oppert verder dat een zaak als deze wellicht eerder in een rechtszaal thuishoort dan in de Kamer.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Inmenging Rusland dagelijkse kost

Volgens historicus Arend Jan Boekestijn is Russische inmenging in Westerse politici iets van alle tijden en gebeurt het aan de lopende band. “In één geval is binnen het Europees Parlement bewezen dat er geld is betaald. Er werd toen cash geld gevonden in de flat bij diegene thuis. Het is voortdurend aan de gang.”

Het zou Boekestijn ook verbazen als er dinsdag veel informatie naar buiten komt. Mochten de speculaties op waarheid berusten, kan hij daar met zijn hoofd niet bij. “Ik kan me niet voorstellen dat je als Kamerlid zo dom bent om bijvoorbeeld cash geld aan te nemen van Rusland.”

Vooralsnog is het dus afwachten wat er dinsdag te melden valt over de verdenkingen. “Misschien is het maar goed ook dat de verantwoordelijke bewindspersonen, zeker de minister van Binnenlandse Zaken die over de AIVD gaat, meer weten dan wij”, besluit De Winther.

Lees ook:

Tsjechië: Russisch propagandanetwerk betaalde Europese politici, naam Baudet valt

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie

Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester…

Lees meer

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer