main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 31 maart 2024 — 12:04

Kamer in debat over Russische omkoping Nederlandse politici: ‘Openbaring namen kan geheime dienst beschadigen’

Dinsdag is er een Kamerdebat over de mogelijke Russische inmenging in de Nederlandse politiek. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther gaan er hoogstwaarschijnlijk geen namen van politici genoemd worden die in de openbaarheid verschijnen. “Het verwachtingspatroon is laag. Als je te veel details weggeeft, kan je het werk van de geheime diensten in gevaar brengen”, stelt hij in WNL Op Zondag op NPO 1.

Partijen in de Tweede Kamer reageerden geschokt toen het nieuws naar buiten kwam dat een Nederlandse politieke partij omgekocht zou zijn door politici uit Rusland. Er zouden honderdduizenden euro’s naar deze volksvertegenwoordigers zijn gestuurd door een pro-Russische nieuwssite, die werd gerund door een vertrouweling van Russisch president Vladimir Poetin. Als tegenprestatie zouden de politici zich uitspreken tegen Oekraïne en de Europese Unie.

Volgens Tsjechische geheime diensten, die het nieuws woensdag naar buiten brachten, heeft niet alleen een Nederlandse partij, maar meerdere Europese partijen zich laten omkopen door Rusland. Nederlandse partijen wijzen met de vinger naar FvD-leider Thierry Baudet, die de aantijgingen ontkende.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Demissionair premier Mark Rutte sprak eerder van een ‘zeer zorgelijke trend’, maar heeft het nieuws nog niet bevestigd. Of er dinsdag meer informatie naar buiten gaat komen, is vanwege de gevoeligheid van het onderwerp nog maar de vraag. “De Kamer kan vertrouwelijke informatie krijgen, maar als het openbaar wordt, loopt de geheime dienst wellicht schade op”, aldus De Winther.

Deze uitzending van WNL op Zondag gemist? Kijk hem dan hier terug op NPO Start.

Al eerder signalen

De verantwoordelijk demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Hugo de Jonge, liet eerder weten dat Nederlandse inlichtingendiensten al langer bepaalde signalen krijgen van politieke inmenging van buitenaf.

Er wordt gespeculeerd dat De Jonge en Rutte weten om wie het gaat. “Wat onderdeel van het debat gaat worden is wat je doet met informatie die bij de geheime dienst bekend is”, benadrukt de politiek commentator. “Het gaat hier wel om een gekozen volksvertegenwoordiger die door de kiezer daar is neergezet. Je kan diegene op basis van berichtgeving vanuit de geheime dienst niet zomaar op non-actief stellen.”

Volgens De Winther zou het hem verbazen als er wel een naam naar buiten komt, omdat diegene dan “wel heel gekleurd erop staat zonder dat diegene überhaupt daarover is verhoord in het openbaar”. Hij oppert verder dat een zaak als deze wellicht eerder in een rechtszaal thuishoort dan in de Kamer.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Inmenging Rusland dagelijkse kost

Volgens historicus Arend Jan Boekestijn is Russische inmenging in Westerse politici iets van alle tijden en gebeurt het aan de lopende band. “In één geval is binnen het Europees Parlement bewezen dat er geld is betaald. Er werd toen cash geld gevonden in de flat bij diegene thuis. Het is voortdurend aan de gang.”

Het zou Boekestijn ook verbazen als er dinsdag veel informatie naar buiten komt. Mochten de speculaties op waarheid berusten, kan hij daar met zijn hoofd niet bij. “Ik kan me niet voorstellen dat je als Kamerlid zo dom bent om bijvoorbeeld cash geld aan te nemen van Rusland.”

Vooralsnog is het dus afwachten wat er dinsdag te melden valt over de verdenkingen. “Misschien is het maar goed ook dat de verantwoordelijke bewindspersonen, zeker de minister van Binnenlandse Zaken die over de AIVD gaat, meer weten dan wij”, besluit De Winther.

Lees ook:

Tsjechië: Russisch propagandanetwerk betaalde Europese politici, naam Baudet valt

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer