main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 29 maart 2024 — 21:34

Danny V. ruim drie jaar de cel in voor doodrijden Jesse (20): ‘Mijn grote broer is er niet meer’

Danny V. (30) zat in 2021 dronken achter het stuur en reed een groep fietsers aan. Een van hen, de pas 20-jarige Jesse Smit, kwam daarbij om het leven. Danny V. heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van drie jaar en negen maanden. Het zal het verdriet van de familieleden van Jesse niet doen verdwijnen. “Mijn grote voorbeeld en broer is er niet meer”, zei Roos, het zusje van Jesse, tijdens de slachtofferverklaring.

Roos kon haar tranen niet bedwingen toen zij haar verklaring aflegde. “Waarom Jesse?”, vroeg zij zich af. “Hij had nog zoveel dingen moeten meemaken.” Iets wat zij nooit meer zal vergeten was het moment dat zij de verpleger sprak toen Jesse in het ziekenhuis lag. ‘Geef je grote broer nog maar een dikke knuffel en kus, want we weten niet hoe de operatie gaat verlopen’. “De schok en paniek die ik toen kreeg als zusje is niet in woorden te beschrijven.”

De moeder van Jesse richt zich in haar verklaring direct tot Danny V. “Zo Danny, of beter moordenaar van Jesse. Want zo zien wij het. Jij wilde ons later in de ogen kijken? Dat mag dan nu. Dat beeld gaat nooit meer van ons netvlies. Een diepe schok die regelmatig in een nachtmerrie voorbij komt. Ons kind, dood, door jouw schuld.”

Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau nu terug als podcast.

‘Verschrikkelijke gebeurtenissen’

“Het zijn altijd verschrikkelijke gebeurtenissen. Deze straf klinkt heel laag, want de nabestaanden moeten leven met een enorm gemis. Misschien zou voor de nabestaanden de enige gerechtigheid zijn dat de verdachte levenslang of de doodstraf krijgt. We leven alleen niet meer in de Middeleeuwen”, reageert advocaat Rick van Leusden, die gespecialiseerd is in het bijstaan van verdachten in dodelijke verkeersongevallen, in Het Misdaadbureau.

Hoe erg het voor de nabestaanden ook is, dit is wel hoe het verkeersstrafrecht werkt volgens Van Leusden. “Je kijkt eerst naar de verkeersfout of het aantal verkeersfouten dat is gemaakt. Daarbij betrek je allerlei andere omstandigheden. Bijvoorbeeld of iemand echt spijt toont, het aantal slachtoffers. Neem dat alles bij elkaar, dan komt er een straf uit.”

Roekeloos rijgedrag

De rechter spreekt in zijn vonnis ook over roekeloos rijgedrag van Danny V. Dat is sinds een wetswijziging van een aantal jaar geleden aangepast. Voorheen vielen alleen “extreme verkeersovertredingen” daaronder, zegt de advocaat. Denk aan straatraces of spookrijden. Na de wetswijziging is roekeloos rijgedrag meer in lijn gebracht met hoe de samenleving dat begrip ervaart. “Heel heftig rijgedrag en of een optelsom van verkeersfouten”, vertelt Van Leusden. En doorrijden na een dodelijk ongeluk valt daar nu dus ook onder.

Van Leusden legt uit dat er twee situaties zijn wat betreft doorrijden na een ongeluk. In een instantie gaat het om het doorrijden na het raken van een object. “Daar staat 3 maanden voor”, zegt hij. “Een andere situatie is dat je een persoon aanrijdt en in hulpeloze toestand achterlaat. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal één jaar.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer