main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 29 maart 2024 — 21:34

Danny V. ruim drie jaar de cel in voor doodrijden Jesse (20): ‘Mijn grote broer is er niet meer’

Danny V. (30) zat in 2021 dronken achter het stuur en reed een groep fietsers aan. Een van hen, de pas 20-jarige Jesse Smit, kwam daarbij om het leven. Danny V. heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van drie jaar en negen maanden. Het zal het verdriet van de familieleden van Jesse niet doen verdwijnen. “Mijn grote voorbeeld en broer is er niet meer”, zei Roos, het zusje van Jesse, tijdens de slachtofferverklaring.

Roos kon haar tranen niet bedwingen toen zij haar verklaring aflegde. “Waarom Jesse?”, vroeg zij zich af. “Hij had nog zoveel dingen moeten meemaken.” Iets wat zij nooit meer zal vergeten was het moment dat zij de verpleger sprak toen Jesse in het ziekenhuis lag. ‘Geef je grote broer nog maar een dikke knuffel en kus, want we weten niet hoe de operatie gaat verlopen’. “De schok en paniek die ik toen kreeg als zusje is niet in woorden te beschrijven.”

De moeder van Jesse richt zich in haar verklaring direct tot Danny V. “Zo Danny, of beter moordenaar van Jesse. Want zo zien wij het. Jij wilde ons later in de ogen kijken? Dat mag dan nu. Dat beeld gaat nooit meer van ons netvlies. Een diepe schok die regelmatig in een nachtmerrie voorbij komt. Ons kind, dood, door jouw schuld.”

Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau nu terug als podcast.

‘Verschrikkelijke gebeurtenissen’

“Het zijn altijd verschrikkelijke gebeurtenissen. Deze straf klinkt heel laag, want de nabestaanden moeten leven met een enorm gemis. Misschien zou voor de nabestaanden de enige gerechtigheid zijn dat de verdachte levenslang of de doodstraf krijgt. We leven alleen niet meer in de Middeleeuwen”, reageert advocaat Rick van Leusden, die gespecialiseerd is in het bijstaan van verdachten in dodelijke verkeersongevallen, in Het Misdaadbureau.

Hoe erg het voor de nabestaanden ook is, dit is wel hoe het verkeersstrafrecht werkt volgens Van Leusden. “Je kijkt eerst naar de verkeersfout of het aantal verkeersfouten dat is gemaakt. Daarbij betrek je allerlei andere omstandigheden. Bijvoorbeeld of iemand echt spijt toont, het aantal slachtoffers. Neem dat alles bij elkaar, dan komt er een straf uit.”

Roekeloos rijgedrag

De rechter spreekt in zijn vonnis ook over roekeloos rijgedrag van Danny V. Dat is sinds een wetswijziging van een aantal jaar geleden aangepast. Voorheen vielen alleen “extreme verkeersovertredingen” daaronder, zegt de advocaat. Denk aan straatraces of spookrijden. Na de wetswijziging is roekeloos rijgedrag meer in lijn gebracht met hoe de samenleving dat begrip ervaart. “Heel heftig rijgedrag en of een optelsom van verkeersfouten”, vertelt Van Leusden. En doorrijden na een dodelijk ongeluk valt daar nu dus ook onder.

Van Leusden legt uit dat er twee situaties zijn wat betreft doorrijden na een ongeluk. In een instantie gaat het om het doorrijden na het raken van een object. “Daar staat 3 maanden voor”, zegt hij. “Een andere situatie is dat je een persoon aanrijdt en in hulpeloze toestand achterlaat. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal één jaar.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer