main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 maart 2024 — 10:19

Mirjam Bikker (ChristenUnie): ‘Van de zotte dat er lijsten worden gemaakt met Joodse gezinnen’

Deze week initieerde ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een voorstel in de Tweede Kamer waarin de politiek zich uitspreekt tegen het toenemende antisemitisme in ons land. De oproep werd door alle partijen, behalve DENK en Forum voor Democratie, ondertekend. Het recht op demonstratie is een belangrijk goed, “maar kom niet aan Joodse Nederlanders en hun veiligheid”, zegt Bikker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bikker benadrukt met klem dat het “vreselijk is dat dit nodig is”. Afgelopen tijd waren er regelmatig incidenten waar antisemitisme een rol speelde. “Steeds meer Joodse Nederlanders voelen zich niet veilig en dat gebeurt op steeds meer plekken. Waar we eerder veel hoorden over uitgescholden worden en spreekkoren bij voetbalstadia, maken we nu mee dat mensen thuis zelfs worden belaagd, zich niet veilig voelen op school en Lenny Kuhr op het podium werd uitgescholden.”

Politiek moet zich actief uitspreken

De ChristenUnie-voorvrouw vindt het belangrijk dat de politiek zich uitspreekt tegen Jodenhaat. Demissionair premier Rutte deed dat ook in de afgelopen ministerraad. Daar zei hij dat het “de verkeerde kant op gaat met antisemitisme in Nederland”. Bikker: “Hij is toch daarin degene die namens het hele land spreekt. En dat hij het leiderschap heeft om te zeggen: het gaat niet oké, stop hiermee.”

Het is volgens Bikker belangrijk dat mensen het recht hebben om te mogen demonstreren. “Dat is een groot goed”, zegt ze. “Maar kom niet aan Joodse Nederlanders en hun veiligheid.” Ze vindt dat het vervolgens aan ons allemaal samen is om de volgende stap daarin te zetten.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Lijsten van Joodse gezinnen

“Ik hoop vooral dat actievoerders zich bezinnen. Dat is de allermakkelijkste oplossing. Dat zij bedenken: ik heb opvattingen over Palestina en hoe dat eruit zou moeten zien of over Gaza, en daar heb ik veel verdriet bij. Maar dat zij dat los zien van Nederlandse Joden”, vervolgt Bikker. “Ik snap gewoon niet dat je die link legt.”

Als deze mensen zich niet bedenken en zich niet gedragen, dan zal de politie in actie moeten komen, vindt de ChristenUnie-leider. “Je hoopt dat het niet zover hoeft te komen”, zegt ze. “Ik vind het van de zotte dat er lijsten worden gemaakt met Joodse gezinnen. In ons land, met onze geschiedenis. Dat kan niet waar zijn. Dat maakt mij boos en verdrietig. De politie heeft verstand van hoe ze het beste mensen kunnen beveiligen, maar de mensen die dit doen, moeten snel van hun bed worden gelicht en worden opgepakt.”

Lees ook:

BBB-voorvrouw Van der Plas: ‘Harder optreden tegen antisemitisme’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer