main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 maart 2024 — 10:20

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven hun hoofd te houden. Veel anderen zien zich genoodzaakt voor een noodoplossing te kiezen. ”Je ziet hier Amerikaanse taferelen.”

Vooral millennial stellen komen qua woonruimte in de penarie als ze besluiten uit elkaar te gaan. Woonruimte is moeilijk te vinden en duur. Bijna veertig procent verbreekt de relatie of het huwelijk daarom maar niet.

Maickel van den Burg runt een scheidingshotel, waar kersverse alleenstaanden een eigen slaapkamer hebben, maar voorzieningen als de douche en keuken delen.  ”Tot een paar jaar geleden kwamen vooral veertigers en vijftigers hier wonen. Nu zijn het mensen tussen de dertig en veertig”, vertelt Van den Burg in Stand van Nederland: Generatie Next.

Geen vangnet

De gescheiden dertigers hebben vaak een modaal inkomen. ”Die komen juist in de problemen als het gaat om betaalbaarheid. Die hebben niet het vangnet dat mensen met een lager inkomen hebben. Daarnaast krijg je na een scheiding geen urgentie meer.”

De ‘hotelier’ ziet dat veel gescheiden millennials hierdoor in de problemen komen. ”Je zou er een realitysoap van kunnen maken. Het zijn hele Amerikaans taferelen, maar het gebeurt gewoon in Nederland. Mensen slapen stiekem op kantoor, in een caravan of bij vrienden. Een groot deel woont zo voordat ze bij ons komen. Als ze geen uitweg meer vinden, dan is de enige optie de daklozenopvang.”

30 vierkante meter

Dat lot is Janine Guijt bespaard gebleven, maar de woonsituatie van de 26-jarige moeder van twee jonge kinderen is allesbehalve ideaal. Twee jaar geleden besloten zij en haar partner te gaan scheiden en sindsdien woont ze in een studio van 30 vierkante meter – samen met haar kinderen. “Vrienden uitnodigen gaat eigenlijk niet, dan worden de kinderen wakker”, zegt Janine wat gelaten terwijl ze naar haar inboedel kijkt. “Het is nu al vaak op bed zitten als we gaan eten bijvoorbeeld.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Janine en haar ex hadden samen een huurhuis. “Ik kon dat in mijn eentje niet betalen.” De enige optie voor Janine was dus om veel kleiner te gaan wonen. “Urgentie krijg je in deze situatie echt niet. Er zijn veel mensen die gescheiden zijn of iets hebben. Mijn situatie is niet meer bijzonder.” Toch heeft Janine nog geluk gehad, benadrukt ze. “Dit pand wordt binnenkort gesloopt, maar er stonden veel mensen op de wachtlijst om hier te komen wonen. Er stonden tien mensen in deze ruimte. Via een loting ben ik uiteindelijk uitgekozen.”

Langer in scheidingshotel

Het scheidingshotel van Van den Burg huisvest ongeveer duizend mensen. “Ze verblijven hier tussen de 8 en 14 maanden, maar door de problemen op de woningmarkt neemt de tijd dat iemand hier woont toe.” Volgens de eigenaar ontstaat er een soort community van gelijkgestemden: “Mensen gaan samen eten en bouwen een leven op.”

De inspiratie voor het hotel vond Van den Burg in zijn eigen omgeving. “Tien jaar geleden gingen mijn ouders niet meer goed met elkaar. Tegelijkertijd zag ik heel veel leegstand in Nederland. Daar wilde ik wat mee.” Van den Burg zag hoe moeilijk de zoektocht was van zijn ouders naar een geschikte woonruimte. “Je loopt tegen heel veel dingen aan. De nood is enorm.”

Veertig procent van de relaties strandt, vooral het aantal scheidingen onder 30-minners stijgt enorm. Vrouwen gaan er hierna financieel het meest op achteruit. ‘Stand van Nederland: Generatie Next’ onderzoekt hoe ze dit kunnen voorkomen. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2.

Lees ook:

Het aantal echtscheidingen was vorig jaar op het laagste niveau in vier decennia

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer