main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 maart 2024 — 14:55

Topman Air France-KLM uit felle kritiek op Nederlandse politiek: ‘Het is verbijsterend’

Het is ‘verbijsterend’ dat de Nederlandse politiek een krimp van Schiphol ambieert. Dat zegt topman Ben Smith van Air France-KLM tegen De Telegraaf. ”Weet je wat schadelijk is? Dat mensen geen baan meer hebben omdat bedrijven verdwijnen”, briest de ceo in de krant.

Schiphol staat aan de vooravond van een krimp. De Nederlandse staat heeft hier in 2022 toe besloten. Momenteel buigt de Europese Commissie zich over het plan van demissionair minister Harbers (Infrastructuur) om het aantal starts en landingen naar 452.500 terug te brengen. Ook oordeelde de rechter deze week dat omwonenden jarenlang niet genoeg beschermd zijn tegen geluidsoverlast.

Ondertussen hebben de politiek en beleidsmakers geen oog voor de investeringen die KLM doet voor duurzaamheid, stelt de topman in de krant. Hij zegt: ”We investeren miljarden in een nieuwe vloot. De eerste toestellen zijn al geleverd, terwijl we niet eens weten waar we aan toe zijn op Schiphol. Onze investering is gebaseerd op 520.000 starts en landingen op Schiphol. Technologische ontwikkeling is de weg vooruit, krimp is dat niet. Mensen zullen blijven vliegen. En over vijftig procent minder herrie per nieuw toestel wordt geringschattend gedaan. Het is verbijsterend”.

Singapore

Smith pleit voor een brede afweging, waarin ook de economische belangen worden meegenomen. Hij maakt zich zorgen over de internationale positie van de Nederlandse luchthaven. ”Nederland concurreert internationaal en daar horen internationale verbindingen bij. Singapore heeft het luchtvaartmodel van Nederland gekopieerd en is één van de meest succesvolle landen ter wereld. Wil Nederland alle voorsprong verliezen die in decennia is opgebouwd? Dat hoop ik toch niet voor de Nederlandse burgers. Aan de lange termijn lijkt niet te worden gedacht.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

‘De politiek is verwend’

De topman zou kunnen besluiten de KLM-toestellen deels naar Parijs of elders te verplaatsen, maar daar is nog geen sprake van, benadrukt hij in De Telegraaf. ”Dat zou negatief uitpakken voor het KLM-netwerk op Schiphol en de Nederlandse economie. Het is onverantwoordelijk. De politiek is verwend. Ze is gewend geraakt aan KLM en wil de verbindingen in stand houden zodat er niets verandert. Ook dat is weer naïef, gezien de moordende concurrentie. Niet alleen in de Europese Unie, maar ook daarbuiten. Een sterke en CO2-neutrale luchtvaartsector in Nederland is netto-positief voor het land.”

Gekrijs

”Gekrijs uit Parijs”, reageert diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Als je naar de politieke realiteit kijkt, gaat die krimp waarschijnlijk gewoon plaats vinden.” D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte reageert: ”Het is een bekende frustratie van hem. Ik snap het wel vanuit Parijs, want je wil niet dat je bedrijf wordt geraakt.”

Paternotte vervolgt: ”Schiphol is enorm gegroeid, maar dan vooral met andere luchtvaartmaatschappijen dan KLM. Er zijn afspraken met bewoners gemaakt. De rechter zegt nu: daar moet je je aan houden. Het is belangrijk dat de vliegtuigen schoner en stiller worden, zodat de luchtvaart kan blijven”.

Lees ook: 

Gaat het doek vallen voor Transavia?

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer