main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2024 — 17:36

‘Biden oogt tien jaar jonger’ tijdens State of the Union, valt Trump hard aan

Joe Biden heeft in zijn jaarlijkse toespraak tot het Amerikaanse parlement, de State of the Union, hard uitgehaald naar de Republikeinse partij en rivaal Donald Trump. Zonder zijn naam één keer te noemen, ging Biden vol in de aanval. De toespraak kan worden gezien als de officiële aftrap van Bidens campagne in aanloop naar de verkiezingen in november. En de aftrap was succesvol, zegt Amerikakenner Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Niet alleen op inhoud, maar ook op beeldvorming. We zagen een Biden die tien jaar jonger leek.”

“Omdat ik in Amerika geloof. Ik geloof in jou, het Amerikaanse volk. Jullie zijn de reden waarom ik nooit eerder zo optimistisch was over onze toekomst als nu. Dus laten we samen aan onze toekomst bouwen, en herinneren wie wij zijn. We zijn de Verenigde Staten van Amerika!” Biden oogde niet alleen jonger, maar ook energieker, aldus Emmer.

De State of the Union wordt gezien als de belangrijkste jaarlijkse speech in de Verenigde Staten. Biden heeft daar optimaal gebruik van gemaakt, stelt de Amerikakenner. “Hij heeft het voordeel dat als je president bent, je die speech mag houden. Je bent gek als je die kans niet zou gebruiken voor je campagnedoeleinden.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Abortuswetgeving belangrijkst voor Democraten

Nu zeker is dat Republikein Donald Trump de andere kandidaat is, werd er direct onverbloemd campagne gevoerd. “Dat deed hij op een heel sterke manier. Alle onderwerpen die voor de Democraten belangrijk zijn, zoals abortus, veiligheid en Gaza, kwamen aan de orde.”

De Amerikakenner noemt het belangrijkste punt voor de Democraten op dit moment abortus. “Trump heeft er in zijn presidentstijd voor gezorgd dat er een gerechtshof kwam die abortus illegaal kon verklaren op federaal niveau. Sindsdien hebben Democraten alle verkiezingen gewonnen, omdat met name veel vrouwen, ook in het middensegment, het daar niet mee eens zijn. Zij zullen de komende tijd niet nalaten om de schuld van het abortusverbod in de schoenen van Trump te schuiven.”

Lees ook:

Op Super Tuesday lijkt Trump versus Biden uitgemaakte zaak: ‘Hij is alleen via de stembus te stoppen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer