main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 maart 2024 — 11:19

Duizenden criminelen op vrije voeten door tekort aan gevangenispersoneel

Duizenden criminelen lopen op dit moment gewoon vrij rond. Nederlandse gevangenissen kampen met personeelstekorten en kunnen de veroordeelden niet opsluiten, meldt De Telegraaf.

Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) kondigde eind vorig jaar tijdelijke maatregelen aan tegen overvolle gevangenissen en tbs-klinieken. Het gevolg: op dit moment zijn 2000 mensen die een gevangenisstraf moeten uitzitten op vrije voeten. Het gaat om zogeheten zelfmelders, die wachten op een oproep.

Sinds 6 december worden zij niet meer opgeroepen om overbelasting van het gevangeniswezen te voorkomen. “Sinds deze maatregel zijn circa 2000 zelfmelders niet opgeroepen”, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid na navraag van De Telegraaf.

Enkelband

Tot de noodmaatregelen niet meer van kracht zijn, lopen de veroordeelde criminelen vrij rond. Zij moeten later alsnog hun straf uitzitten. Minister Weerwind erkent dat de noodmaatregelen verre van perfect zijn en leiden tot nieuwe problemen. “Het heeft ruimte geboden maar je creëert je eigen voorraad.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Sommigen veroordeelden krijgen een enkelband in plaats van een celstraf, schrijft de krant. Hoe vaak dat gebeurt, is onduidelijk. “De minister heeft de Kamer bij het commissiedebat toegezegd dat hij begin april de Kamer inlicht over een pakket van maatregelen”, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Ook tbs vol

Niet alleen gevangenissen puilen uit, ook tbs-klinieken zijn vol. 179 tbs’ers verblijven daardoor noodgedwongen in de gevangenis en houden een plekje bezet. Minister Weerwind sprak in december al van een “pijnlijke en onwenselijke situatie”. Volgens hem is er overigens geen tekort aan cellen, maar aan gevangenispersoneel.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Bij voorkeur duren de noodmaatregelen zo kort als nodig, zei de bewindsman. Voorlopig is onduidelijk wanneer zelfmelders achter de tralies worden gezet. “De minister werkt op dit moment met de ketenpartners aanvullende maatregelen uit. Die maatregelen moeten ruimte bieden om zelfmelders zo spoedig mogelijk weer op te roepen”, aldus het ministerie.

‘Dit is schrikken’

“Dit is schrikken. Het is het laatste wat je wil”, reageert PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je hoopt dat de minister dit zo snel mogelijk kan oplossen. Je hoort dat dat best lastig is, maar ik denk dat we er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat mensen die gestraft moeten worden, in de gevangenis komen te zitten.”

Lees ook: 

Gevangenisregime moet strenger, topcriminelen verder beperken in vrijheid

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Kijk terug: La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië? Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Klik hier en kijk terug.

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer