Treinkaartje dreigt nóg duurder te worden: ‘Maak komend jaar 120 miljoen vrij’
Na de presentatie van dieprode jaarcijfers, lijken ingrijpende maatregelen bij de Nederlandse Spoorwegen onvermijdelijk. De kans is groot dat de reiziger dat in de portemonnee gaat voelen, omdat de NS ervoor pleit de prijs voor treinkaartjes tien procent duurder te maken. “Dat moeten we niet laten gebeuren. Maak 120 miljoen euro vrij om de treinkaartjes betaalbaar te houden”, roept Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA Habtamu de Hoop dringend op.
Het openbaar vervoer van Nederland is al één van de duurste van Europa. Er reizen dagelijks meer dan een miljoen mensen met het ov om bijvoorbeeld op werk of school te komen. “Als je dat nog duurder maakt, is de NS voor een aantal mensen straks niet meer toegankelijk”, waarschuwt De Hoop in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
191 miljoen verlies
De NS leed in 2023 191 miljoen euro verlies. Dat is wel minder dan de 421 miljoen euro verlies in 2022, maar het is allesbehalve een gezonde situatie. Treinkaartjes zijn tussen 2021 en 2023 minder snel gestegen dan de kosten, meldt de NS, waardoor ze genoodzaakt zijn om de reiziger meer te laten betalen. Dat komt onder meer door salarisverhogingen, gestegen kosten voor materieel en onderdelen door inflatie en het feit dat sinds de coronacrisis nog altijd minder mensen met de trein gaan.
Ook spelen vertragingen een grote rol in de opgelopen kosten. De NS gaf vorig jaar 3,1 miljoen euro terug bij vertragingen en gaf nog eens 3,6 miljoen euro uit aan kosten voor taxi’s en hotelovernachtingen. President-directeur Wouter Koolmees hoopt samen met de politiek tot een oplossing te komen om een forse prijsstijging van tickets te voorkomen.
Problemen op het spoor zijn op dit moment schering en inslag, zegt De Hoop. “Mensen die regelmatig in de trein zitten merken het: er zijn veel werkzaamheden, de trein valt vaak uit en is ook vaak nog eens bomvol. De trein moet niet alleen betaalbaarder worden, maar ook betrouwbaarder.”
120 miljoen euro
Het Kamerlid gaat daarom in een debat over de actuele situatie van het spoorwegennet vandaag voorstellen om het komende jaar 120 miljoen euro vrij te maken, om ervoor te zorgen dat treinkaartjes niet nog eens tien procent duurder worden. “Anders wordt het echt onbetaalbaar.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Zoals het er nu naar uitziet, is deze financiële injectie eenmalig en zal de NS in 2025 de treinkaartjes alsnog duurder moeten maken, staat in het jaarverslag. Koolmees hoopt dat de financiële dekking van het kabinet niet voor één jaar is, maar dat er structurele dekking komt. Volgens De Hoop moet het openbaar vervoer weer een basisvoorziening in Nederland worden en een passend alternatief voor de auto. “En dat betekent dat er ook meer geld naar toe mag.”
49-euro-ticket
Wat de De Hoop betreft voert Nederland net als buurland Duitsland een 49-euro-ticket in. Daarmee kun je voor 49 euro de hele maand reizen met het openbaar vervoer. De GroenLinks-PvdA’er wil dat ticket graag in de daluren invoeren. “Op bepaalde momenten in de week, met name op dinsdag en donderdag, zie je dat het in de spits ontzettend druk is. Met zo’n ticket kun je mensen meer prikkelen om in de daluren te gaan reizen. Dan kunnen we het aantal reizigers over de week beter verspreiden.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
NS moet 1,4 miljard bezuinigen
Partijen als PVV, VVD, NSC en D66 lieten eerder deze week weten dat de NS wel erg makkelijk naar Den Haag kijkt om extra geld. Volgens De Hoop heeft de NS eerst uitvoerig naar de eigen begroting gekeken. “Vorig jaar is er een deal gesloten, waardoor de NS de komende acht jaar het monopolie heeft op het Nederlandse spoorwegennet. Daarin zijn afspraken gemaakt over de prestaties van de NS.”
Eén van deze afspraken is dat de NS de komende jaren 1,4 miljard moet bezuinigen. “Er wordt al veel gedaan binnen de NS-begroting en wij wisten ook dat het openbaar vervoer meer geld nodig had. Ik verbaas me er daardoor over dat een aantal partijen hier verrast over zijn. Kortom, de NS moet niet meer bezuinigen, we moeten meer investeren.”
De Hoop pleit nogmaals voor structureel meer geld voor het openbaar vervoer en specifiek voor de NS. “Dat moeten de onderhandelende partijen voor het nieuwe kabinet straks met elkaar besluiten.”
Lees ook:
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meer