main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 maart 2024 — 08:58

Treinkaartje dreigt nóg duurder te worden: ‘Maak komend jaar 120 miljoen vrij’

Na de presentatie van dieprode jaarcijfers, lijken ingrijpende maatregelen bij de Nederlandse Spoorwegen onvermijdelijk. De kans is groot dat de reiziger dat in de portemonnee gaat voelen, omdat de NS ervoor pleit de prijs voor treinkaartjes tien procent duurder te maken. “Dat moeten we niet laten gebeuren. Maak 120 miljoen euro vrij om de treinkaartjes betaalbaar te houden”, roept Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA Habtamu de Hoop dringend op.

Het openbaar vervoer van Nederland is al één van de duurste van Europa. Er reizen dagelijks meer dan een miljoen mensen met het ov om bijvoorbeeld op werk of school te komen. “Als je dat nog duurder maakt, is de NS voor een aantal mensen straks niet meer toegankelijk”, waarschuwt De Hoop in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

191 miljoen verlies

De NS leed in 2023 191 miljoen euro verlies. Dat is wel minder dan de 421 miljoen euro verlies in 2022, maar het is allesbehalve een gezonde situatie. Treinkaartjes zijn tussen 2021 en 2023 minder snel gestegen dan de kosten, meldt de NS, waardoor ze genoodzaakt zijn om de reiziger meer te laten betalen. Dat komt onder meer door salarisverhogingen, gestegen kosten voor materieel en onderdelen door inflatie en het feit dat sinds de coronacrisis nog altijd minder mensen met de trein gaan.

Ook spelen vertragingen een grote rol in de opgelopen kosten. De NS gaf vorig jaar 3,1 miljoen euro terug bij vertragingen en gaf nog eens 3,6 miljoen euro uit aan kosten voor taxi’s en hotelovernachtingen. President-directeur Wouter Koolmees hoopt samen met de politiek tot een oplossing te komen om een forse prijsstijging van tickets te voorkomen.

Problemen op het spoor zijn op dit moment schering en inslag, zegt De Hoop. “Mensen die regelmatig in de trein zitten merken het: er zijn veel werkzaamheden, de trein valt vaak uit en is ook vaak nog eens bomvol. De trein moet niet alleen betaalbaarder worden, maar ook betrouwbaarder.”

120 miljoen euro

Het Kamerlid gaat daarom in een debat over de actuele situatie van het spoorwegennet vandaag voorstellen om het komende jaar 120 miljoen euro vrij te maken, om ervoor te zorgen dat treinkaartjes niet nog eens tien procent duurder worden. “Anders wordt het echt onbetaalbaar.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Zoals het er nu naar uitziet, is deze financiële injectie eenmalig en zal de NS in 2025 de treinkaartjes alsnog duurder moeten maken, staat in het jaarverslag. Koolmees hoopt dat de financiële dekking van het kabinet niet voor één jaar is, maar dat er structurele dekking komt. Volgens De Hoop moet het openbaar vervoer weer een basisvoorziening in Nederland worden en een passend alternatief voor de auto. “En dat betekent dat er ook meer geld naar toe mag.”

49-euro-ticket

Wat de De Hoop betreft voert Nederland net als buurland Duitsland een 49-euro-ticket in. Daarmee kun je voor 49 euro de hele maand reizen met het openbaar vervoer. De GroenLinks-PvdA’er wil dat ticket graag in de daluren invoeren. “Op bepaalde momenten in de week, met name op dinsdag en donderdag, zie je dat het in de spits ontzettend druk is. Met zo’n ticket kun je mensen meer prikkelen om in de daluren te gaan reizen. Dan kunnen we het aantal reizigers over de week beter verspreiden.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

NS moet 1,4 miljard bezuinigen

Partijen als PVV, VVD, NSC en D66 lieten eerder deze week weten dat de NS wel erg makkelijk naar Den Haag kijkt om extra geld. Volgens De Hoop heeft de NS eerst uitvoerig naar de eigen begroting gekeken. “Vorig jaar is er een deal gesloten, waardoor de NS de komende acht jaar het monopolie heeft op het Nederlandse spoorwegennet. Daarin zijn afspraken gemaakt over de prestaties van de NS.”

Eén van deze afspraken is dat de NS de komende jaren 1,4 miljard moet bezuinigen. “Er wordt al veel gedaan binnen de NS-begroting en wij wisten ook dat het openbaar vervoer meer geld nodig had. Ik verbaas me er daardoor over dat een aantal partijen hier verrast over zijn. Kortom, de NS moet niet meer bezuinigen, we moeten meer investeren.”

De Hoop pleit nogmaals voor structureel meer geld voor het openbaar vervoer en specifiek voor de NS. “Dat moeten de onderhandelende partijen voor het nieuwe kabinet straks met elkaar besluiten.”

Lees ook:

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen hoge prijzen

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer