main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 februari 2024 — 10:33

Zaak tegen Hunter Biden staat op losse schroeven: ‘Documenten zijn toegespeeld door Rusland’

De zaak tegen Hunter Biden, de zoon van Amerikaans president Joe Biden die wordt beschuldigd van corruptie, wapenbezit en belastingfraude, staat op losse schroeven. Alexander Smirnov, een oud FBI-agent, zou documenten in bezit hebben gehad die aantonen dat Joe en Hunter Biden zouden samengespannen om zichzelf te verrijken. Daar is echter niets van waar, zegt Amerikakenner Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vorige week werd duidelijk dat de documenten vals zijn. “Smirnov heeft deze documenten toegespeeld gekregen vanuit Rusland. Zo lijkt het toch weer alsof de Russische overheid probeert Joe Biden te beschadigen.” Smirnov zit momenteel vast wegens beschuldigingen van het leveren van vals bewijs. “De zaak lijkt daardoor in te storten”, aldus Emmer. “Dat speelt Biden weer in de kaart. Maar al het gedoe rondom zijn persoon helpt zeker niet mee.”

Hunter Biden ‘zwarte schaap’

De kern van deze problemen ligt bij Hunter Biden, de tweede zoon van Joe Biden. “Hij is het zwarte schaap van de familie”, zegt Emmer. “Hij heeft altijd al problemen gehad met onder meer drugsverslavingen. Daardoor is het tussen 2015 en 2020 misgelopen.”

Hunter Biden was in die periode ernstig verslaafd en kwam terecht op de loonlijst van een Oekraïense oliemaatschappij. “Waar hij een groot jaarlijks bedrag voor kreeg: 1,2 miljoen per jaar. De Republikeinen vragen zich hardop af wat hij heeft gedaan voor die oliemaatschappij, zeker omdat hij toen de zoon van de vicepresident van de Verenigde Staten was.”

Uit grootschalig onderzoek zijn vervolgens meerdere gevallen van belastingontduiking aan het licht gekomen. “Evenals wapenbezit terwijl hij verslaafd was. Dat mag niet in de Verenigde Staten, wat leidde tot dit onderzoek.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Republikeinen blazen nieuws op

De Amerikakenner ziet dat de Republikeinen het nieuws proberen op te blazen door Joe Biden in de beschuldigingen te betrekken. “Zij zeggen: ‘Zijn vader heeft hem beschermd, hij heeft er ook mee te maken. Die baan in Oekraïne heeft hij te danken aan zijn vader’. Zo proberen ze de misstappen van Hunter Biden op Joe Biden te plakken, zodat de kiezer denkt: er is toch wat aan de hand met die Biden. Kan ik hem wel vertrouwen?”

Dat zorgt ervoor dat deze zaak wel degelijk implicaties kan hebben voor de verkiezingsstrijd, erkent Emmer. “De Republikeinen blijven steeds kwaad spuwen en belichten alles van één kant in de media, die vooral Republikeins zijn gekleurd.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Joe Biden blijft zeggen dat hij er niets mee te maken heeft. “We zien dat hij geen afstand van hem neemt, want het is natuurlijk wel zijn zoon. Hij heeft issues, is verslaafd geweest, maar hij laat hem niet in de steek. Hij heeft ook gezegd dat veel andere Amerikanen ook verslaafd zijn en dat in elk gezin weleens wat speelt. Zo maakt hij het meer menselijk.”

Lees ook:

Onderzoek naar afzetting Joe Biden een politiek spel? ‘Dit is een ritueel’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer