main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 februari 2024 — 12:28

1 op 3 kinderen dreigt laaggeletterd van school te gaan: ‘Ik zit liever op m’n telefoon’

Nederlandse jongeren kunnen steeds minder goed lezen. Onderzoekers stellen dat zelfs één op de drie kinderen laaggeletterd van school dreigt te gaan als er niet wordt ingegrepen. Schrijver en voormalig leerkracht van groep 8 Margje Woodrow denkt dat we minder de focus moeten leggen op begrijpend lezen en meer op leesplezier. “Het is een belemmering. Lezen maakt gewoon slim.”

Verschillende kinderen vertellen tegen de camera van Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat ze liever op hun telefoon zitten dan met hun neus in de boeken. Als ze wel lezen, dan is dat vaak een boek waarin ze zichzelf enigszins kunnen herkennen. Dat snapt Woodrow wel. “Jongeren willen geraakt worden. Dat zie je met liedjes, films, series, games. Dus ook met boeken.”

Minder begrijpend lezen, meer plezier

Volgens de schrijver is het vak begrijpend lezen in Nederland veel belangrijker dan in andere landen. “Dat moet wat mij betreft een stuk minder”, vertelt ze. “Dat werkt averechts, want dan is het meer technisch geworden in plaats van de beleving.”

Woodrow wil plezier voorop stellen. Om die reden bezoekt ze scholen om kinderen te enthousiasmeren voor jeugdliteratuur. “Natuurlijk stuit je op weerstand of willen ze heel duidelijk zeggen: ‘Ik vind het niks, saai, suf of stom’. Maar na een uurtje merk je dat ze opveren en heus wel willen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Daarnaast moeten scholen wat Woodrow betreft af van de verplichte leeslijsten. Er zijn al scholen die dit hebben losgelaten en kijken naar wat er specifiek bij een jongere past qua literatuur. “Dat vind ik een goede zaak. Ik denk dat je dat moet loslaten en dat ze zelf moeten kiezen.”

Inspireer elkaar om te lezen

De auteur denkt dat een rijke leesomgeving op school en bevlogen docenten een goede start kunnen zijn om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Maar ook de thuissituatie is belangrijk, zegt ze. “Ouders kunnen gaan voorlezen. Ik heb weleens gehad dat ik op mijn telefoon bezig was en dacht ik: ik kan nu ook gaan voorlezen.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

Verder vindt Woodrow dat naast ouders en docenten jongeren elkaar ook beter kunnen leren inspireren om te lezen. “Online kunnen ze veel vinden door Booktok bijvoorbeeld (influencers op TikTok die boeken aanbevelen, red.).”

Al met al maakt “lezen gewoon slim”, vertelt de schrijver. “Niet zozeer in de taalvaardigheid, maar je krijgt ook een rijker brein.”

Lees ook:

‘Ontlezing? Hou toch op!’: Nederland gaat steeds meer lezen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Weer ‘een laatste’ voor Biden als president: verleent gratie aan twee kalkoenen

Joe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…

Lees meer

ProRail werkt aan tijdelijke oplossing voor treinverkeer rondom Groningen

ProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…

Lees meer

VVD-fractievoorzitter Edith Schippers vertrekt uit senaat

Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…

Lees meer

De nieuwe manier van varen: vliegtuigvleugels sturen containerschepen aan

Een vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….

Lees meer

Minister Sophie Hermans is ‘tevreden’ over klimaattop, terwijl critici spreken over fiasco

Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…

Lees meer

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer