main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 februari 2024 — 14:54

Zorg onbetaalbaar? Dat is niet waar, zegt arts Marcel Levi: ‘Is het nou zó erg?’

De zorgsector in Nederland is geen zorgenkindje. Dat zegt arts en hoogleraar Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. “Alle problemen worden uitvergroot, terwijl de successen worden verzwegen.” Hij maakt zich ook niet zo druk om de betaalbaarheid van de zorg op lange termijn.

“Als je de kranten leest of naar tv kijkt, dan gaat het vaak over de problemen in de zorg. Capaciteitsproblemen, geldproblemen, personeelsproblemen. Maar wij hebben het in het ziekenhuis over heel andere dingen”, vertelt Levi. “Namelijk over hoe gaaf het wel niet is in de gezondheidszorg. Wat er wel niet allemaal kan tegenwoordig aan behandelingen voor ziekten, waar tien of vijf jaar geleden nog niets voor was.”

Dankzij de moderne zorg blijven mensen niet alleen langer in leven, de kwaliteit van leven is ook beter, zegt Levi. “Dat is wat ons hart sneller doet kloppen en mensen die in de zorg werken enthousiast maakt. De hele conversatie over de zorg is veel meer positief dan wat je leest en hoort in de media.”

Hij gaat verder: “Het lijkt soms wel of de zorg staatsvijand nummer één geworden is. ‘O, al die oude mensen die allemaal zorg nodig hebben. En het kost zoveel en we hebben geen personeel’. Al die problemen worden uitvergroot, terwijl de successen worden verzwegen.”

Kostenplaatje

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid becijferde dat als er niks gebeurt, de zorgkosten in 2060 verdubbelen naar 200 miljard euro per jaar. Levi: “Dan zegt iedereen: ‘O, dat kan toch niet!'” Maar volgens de arts is het te overzien. “Als je het uitdrukt in een percentage van het bruto nationaal product, dan gaat het van ongeveer 14 procent naar 18 procent, want dat bbp stijgt natuurlijk ook.”

“Is het nou zó erg dat je in een ontwikkeld land als Nederland, een schatrijk land, je 18 procent van het bbp uitgeeft aan de zorg, aan mensen die het nodig hebben?”, vraagt Levi zich af. “Misschien is het wel een teken van beschaving.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Toch is de zorg met afstand de hoogste kostenpost. Levi: “Maar het Centraal Planbureau heeft onlangs heel netjes uitgerekend dat zelfs al wordt het 18 procent van het bbp, er genoeg geld overblijft voor onderwijs, wegen, tanks en al die andere dingen.”

Verspilling in de zorg

Dat betekent volgens hem niet dat de zorg niet moet besparen waar het kan. “We hebben de dure plicht in de gezondheidszorg, waarin zoveel geld omgaat, om heel scherp op te letten waar het geld allemaal aan wordt uitgegeven en of het allemaal wel zinnig wordt besteed. De discussie in de zorg gaat nu heel erg over passende zorg.”

“Wat gaan we niet meer vergoeden? Dat is het rantsoeneren van zorg”, zegt Levi. “Misschien is dat wel nodig. Maar ik denk dat je het pas over rantsoeneren mag hebben, als je honderd procent zeker weet dat er geen verspilling meer is in de zorg. En die verspilling zit, helaas, overal.”

Hij somt op: “Er is zorg die niet nodig is, er is zorg die dubbelop gebeurt op verschillende plekken, er zijn coördinatieproblemen en we betalen veel te veel voor dure geneesmiddelen en dure apparaten. We hebben sowieso veel te veel dure apparaten. En dan is er nog die massieve bureaucratie en onnodige administratie, die ook geld opslurpt.”

“Als we dat allemaal aanpakken, dan zeggen economen: dan kan je wel tien of zelfs twintig procent op zorgkosten bezuinigen.” Daar kan de groei van de zorg voor de komende jaren volledig mee worden gefinancierd, zegt Levi.

Nederlandse ziekenhuizen ‘kathedralen’

Hij vergelijkt Nederlandse ziekenhuizen met kathedralen. Ook daar is winst te behalen, zegt de hoogleraar. “De hoeveelheid vierkante meters van glas, marmer en spiegelend metaal… De hoeveelheid scanners die we hebben in Nederland, die is zoveel groter dan in welk ander land ter wereld dan ook. Onze apparaten zijn duurder, omdat ieder ziekenhuis autonoom is en zelf mag beslissen dat ze dat apparaat willen hebben.”

De arts gaat verder: “Want we moesten immers toch concurreren met elkaar, vanwege dat inmiddels wel achterhaalde begrip van marktwerking? Concurreren betekent dat je zoveel mogelijk patiënten bij je moet houden. Dan moet je zelf al die scanners hebben, die het grootste deel van een dag stilstaan.”

Hij noemt een ander voorbeeld: “We hebben in Nederland drie protonencentra. In Engeland waren er twee genoeg, in Duitsland vinden ze vier genoeg, in het kleine Nederland hebben we er drie. Ze staan alle drie een beetje leeg en zijn verlieslatend. Daar gaan honderden miljoenen in om.”

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan naar de podcast!

Lees ook: 

Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine is zaterdag voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer