Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’
Steeds meer Nederlanders moeten alleen hun broek ophouden. Inmiddels telt ons land zo’n drie miljoen alleenstaanden, maar financieel gezien kunnen zij nog altijd moeilijk opboksen tegen stelletjes. Boodschappen zijn relatief duurder, de huurprijs kan niet door twee en ook op vakantie gaan blijkt vaak net wat ingewikkelder. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel.”
Stand van Nederland: Generatie Next onderzocht in een peiling waar singles het meeste moeite mee hebben. Met stip op één staat het vinden van een betaalbare woning. 34 procent van de respondenten geeft aan dit lastig te vinden. Op de tweede plaats staat het niet kunnen delen van de kosten (27 procent) en op plek drie alleen op vakantie gaan (12 procent).
Het alleen moeten dragen van de kosten ervaren veel singles dus als vervelend. En dan zijn de boodschappen voor één persoon ook nog eens duurder, omdat kleine verpakkingen relatief meer geld kosten. Supermarktketen Dirk van den Broek ziet de samenleving veranderen en probeert in te spelen op de behoefte van alleenstaanden, vertelt directeur commercie Ivar Venema.
“Wat je ziet is dat er steeds meer kleinere huishoudens komen, dus meer één- en tweepersoons huishoudens. Daar passen wij continu ons assortiment op aan”, vertelt Venema in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Kleinere huishoudens hebben een andere behoefte, ze hebben minder grote producten nodig. Dat betekent dat er meer producten komen die specifiek voor die huishoudens worden gemaakt.”
Kleine producten duurder
Er is dus meer te krijgen voor de single, maar kleine verpakkingen blijven relatief duurder. Zo kost een literfles rode wijn bij Dirk 4,15 euro. Een flesje met dezelfde inhoud van 250 milliliter gaat 1,73 euro over de toonbank. Per liter is dat een prijsverschil van maar liefst 2,77 euro. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verse sapjes. Een klein flesje is in verhouding een paar euro duurder dan een grote variant.
Venema: “Als een product kleiner wordt, wordt het relatief gezien iets duurder. Dat komt omdat een kleiner product iets meer kost om te maken dan een product met meer inhoud. Relatief gezien ben je dus duurder uit.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Dirk probeert singles tegemoet te komen. “Sinds een aantal jaar zijn wij gestopt met multi-buys. Je hoeft bij ons niet meer producten te kopen dan je zelf nodig hebt van een aanbieding, om toch de lage prijs te krijgen. Waar andere ketens kiezen voor één plus één of twee plus twee gratis, zijn wij daarmee gestopt. Bij ons krijg je het voordeel vanaf één verpakking binnen de promotie.”
Daardoor belanden minder producten in de prullenbak, denkt Venema. “Uiteindelijk scheelt het gewoon in de portemonnee.”
Tips voor singles
Adine Faber-Versluis is financieel expert. Veel van haar klanten zijn millennials, die wel wat tips kunnen gebruiken om het leven betaalbaar te houden. “Je moet heel goed opletten, wil je als single niet duurder uit zijn, maar je bent dat eigenlijk altijd wel. Voor de eerste persoon is de prijs natuurlijk honderd procent, voor de tweede persoon komt daar maar iets van 15 procent bij. Dus als je met z’n tweeën bent, ben je dus veel goedkoper uit.”
Faber-Versluis geeft een aantal tips om als single wat goedkoper uit te zijn. “Ik zeg altijd: begin eerst met inzicht en overzicht. Zorg dat je je financiële zaken goed op een rijtje hebt. Dan weet je waarvoor je betaalt. En als je een eenpersoonshuishouden hebt, zou je ook kunnen denken aan het verhuren van een kamer om extra geld te verdienen.”
Ze gaat verder: “En als we het over eten hebben: je zou bijvoorbeeld kunnen meal preppen. Dan maak je meerdere maaltijden in één keer en kan je wel een voordeelverpakking kopen, zonder dat je van alles weg moet gooien. Je vriest dan overige maaltijden in. Dan hoef je op een ander moment ook niet meer te koken. Dat scheelt weer moeite, tijd én gas.”
Alleen op vakantie?
Niet alleen het dagelijks leven is duurder, singles vinden het vaak ook lastig om op vakantie te gaan. Hoewel een alleenstaande de prijs van een hotelkamer niet kan delen, zijn de kosten vaak niet de grootste belemmering. Veel singles vinden het moeilijk om alleen de grens over te gaan. Het mag daarom geen verrassing heten dat singlereizen aan populariteit winnen.
“Wij organiseren groepsreizen voor hoger opgeleide singles. Dat doen we al 22 jaar”, vertelt Roy van Ammers, directeur van een reisbureau voor singles. “We organiseren weekenden waar mensen bij elkaar komen, maar ook strand- en wintersportvakanties. Allerlei leuke trips waar mensen bij kunnen aanhaken.”
Hij ziet de vraag naar singlereizen in rap tempo groeien. “Het bedrijf zelf groeit heel hard. Maar misschien neemt het aantal hoger opgeleide singles in Nederland ook steeds meer toe.”, zegt Van Ammers, die ziet dat het taboe op singlereizen aan het verdwijnen is. “Steeds meer mensen gaan gewoon gezellig mee.”
‘Nu mijn vrouw’
Voordat Van Ammers vakanties voor singles regelde, werkte hij bij een corporate organisatie in Amsterdam. “Ik dacht: dit is niet mijn ding, ik wil impact maken en iets leuks doen. Opeens zag ik een vacature: ‘Gezocht, coördinator reizen en feesten voor singles in Amsterdam’. Toen dacht ik: dit is lachen. Het betaalde helemaal niets, maar dat maakte mij niet uit. Ik dacht: ik lever de helft van mijn salaris in en ga lol maken.”
Hij was destijds zelf single. “Als reisleider ben ik meegegaan op allemaal mooie skitrips, op weekendjes weg. De zaken gingen goed, uiteindelijk hebben we nog iemand aangenomen. Langzaam ontstond er iets tussen ons en dat is nu mijn vrouw.” Het doel van de reizen is om te genieten van een welverdiende vakantie. Van Ammers: “Het gaat niet om het krijgen van een relatie. Maar, ja, soms ontstaat er zeker liefde.”
Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe en ons land is daar niet volledig op ingericht. Zo ervaren veel singles dat zij niet of moeilijk aan een koopwoning komen. Het is met één inkomen financieel niet te bolwerken. Zijn er oplossingen voor onze singles? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terug, via NPO Start.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meer