main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
12 februari 2024 — 20:15

Snelste ministerie doet er 91 dagen over om vragen van burgers te beantwoorden

Ministeries reageren steeds later op verzoeken om informatie te delen met bijvoorbeeld burgers en journalisten. In 2023 moesten deze gemiddeld 172 dagen wachten op documenten die ze hadden opgevraagd door een beroep te doen op de Wet open overheid (Woo). Dat is vijf dagen langer dan een jaar eerder, melden onderzoekers van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI), de Open State Foundation en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Burgers, journalisten, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen ministeries en ook andere overheidsorganisaties vragen om informatie door een Woo-verzoek in te dienen. Op deze manier krijgen ze inzicht in hoe besluiten zijn genomen, bijvoorbeeld door e-mails en gespreksverslagen in te zien. Het kost ministeries vaak veel tijd om informatie bij elkaar te zoeken en om te bepalen wat openbaar kan worden gemaakt en wat niet.

Wettelijk gezien moeten overheidsorganisaties binnen 28 dagen reageren. Zij mogen die termijn verlengen tot 42 dagen als meer tijd nodig is. Maar in de praktijk doen ministeries er vaak veel langer over om te reageren. In ruim vier op de vijf gevallen komt het antwoord te laat.

91 dagen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert met een gemiddelde van 91 dagen het snelst op Woo-verzoeken. Het ministerie van Financiën laat gemiddeld 239 dagen op zich wachten en is daarmee het langzaamst.

Een van de veelgehoorde redenen waarom ministeries te laat reageren, is dat informatie niet goed geordend is en daardoor moeilijk terug te vinden is. De onderzoekers vinden dat geen goed verweer, omdat de meeste informatie uit enkele systemen te halen valt. Naar hun mening moeten bovendien veel te veel mensen in de ambtelijke top de documenten goedkeuren voordat deze openbaar mogen worden gemaakt. Soms kijken zelfs ministers mee.

De onderzoekers overhandigen hun rapport dinsdag aan Kamerleden, die donderdag in debat gaan over de Woo.

Lees ook:

Mestdumpers bij boerenprotest Utrecht draaien zelf op voor de rekening

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer