main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
12 februari 2024 — 20:15

Snelste ministerie doet er 91 dagen over om vragen van burgers te beantwoorden

Ministeries reageren steeds later op verzoeken om informatie te delen met bijvoorbeeld burgers en journalisten. In 2023 moesten deze gemiddeld 172 dagen wachten op documenten die ze hadden opgevraagd door een beroep te doen op de Wet open overheid (Woo). Dat is vijf dagen langer dan een jaar eerder, melden onderzoekers van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI), de Open State Foundation en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Burgers, journalisten, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen ministeries en ook andere overheidsorganisaties vragen om informatie door een Woo-verzoek in te dienen. Op deze manier krijgen ze inzicht in hoe besluiten zijn genomen, bijvoorbeeld door e-mails en gespreksverslagen in te zien. Het kost ministeries vaak veel tijd om informatie bij elkaar te zoeken en om te bepalen wat openbaar kan worden gemaakt en wat niet.

Wettelijk gezien moeten overheidsorganisaties binnen 28 dagen reageren. Zij mogen die termijn verlengen tot 42 dagen als meer tijd nodig is. Maar in de praktijk doen ministeries er vaak veel langer over om te reageren. In ruim vier op de vijf gevallen komt het antwoord te laat.

91 dagen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert met een gemiddelde van 91 dagen het snelst op Woo-verzoeken. Het ministerie van Financiën laat gemiddeld 239 dagen op zich wachten en is daarmee het langzaamst.

Een van de veelgehoorde redenen waarom ministeries te laat reageren, is dat informatie niet goed geordend is en daardoor moeilijk terug te vinden is. De onderzoekers vinden dat geen goed verweer, omdat de meeste informatie uit enkele systemen te halen valt. Naar hun mening moeten bovendien veel te veel mensen in de ambtelijke top de documenten goedkeuren voordat deze openbaar mogen worden gemaakt. Soms kijken zelfs ministers mee.

De onderzoekers overhandigen hun rapport dinsdag aan Kamerleden, die donderdag in debat gaan over de Woo.

Lees ook:

Mestdumpers bij boerenprotest Utrecht draaien zelf op voor de rekening

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer