main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
12 februari 2024 — 20:15

Snelste ministerie doet er 91 dagen over om vragen van burgers te beantwoorden

Ministeries reageren steeds later op verzoeken om informatie te delen met bijvoorbeeld burgers en journalisten. In 2023 moesten deze gemiddeld 172 dagen wachten op documenten die ze hadden opgevraagd door een beroep te doen op de Wet open overheid (Woo). Dat is vijf dagen langer dan een jaar eerder, melden onderzoekers van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI), de Open State Foundation en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Burgers, journalisten, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen ministeries en ook andere overheidsorganisaties vragen om informatie door een Woo-verzoek in te dienen. Op deze manier krijgen ze inzicht in hoe besluiten zijn genomen, bijvoorbeeld door e-mails en gespreksverslagen in te zien. Het kost ministeries vaak veel tijd om informatie bij elkaar te zoeken en om te bepalen wat openbaar kan worden gemaakt en wat niet.

Wettelijk gezien moeten overheidsorganisaties binnen 28 dagen reageren. Zij mogen die termijn verlengen tot 42 dagen als meer tijd nodig is. Maar in de praktijk doen ministeries er vaak veel langer over om te reageren. In ruim vier op de vijf gevallen komt het antwoord te laat.

91 dagen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert met een gemiddelde van 91 dagen het snelst op Woo-verzoeken. Het ministerie van Financiën laat gemiddeld 239 dagen op zich wachten en is daarmee het langzaamst.

Een van de veelgehoorde redenen waarom ministeries te laat reageren, is dat informatie niet goed geordend is en daardoor moeilijk terug te vinden is. De onderzoekers vinden dat geen goed verweer, omdat de meeste informatie uit enkele systemen te halen valt. Naar hun mening moeten bovendien veel te veel mensen in de ambtelijke top de documenten goedkeuren voordat deze openbaar mogen worden gemaakt. Soms kijken zelfs ministers mee.

De onderzoekers overhandigen hun rapport dinsdag aan Kamerleden, die donderdag in debat gaan over de Woo.

Lees ook:

Mestdumpers bij boerenprotest Utrecht draaien zelf op voor de rekening

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer