main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
12 februari 2024 — 21:46

Holocaustlezing CIDI en hogeschool verloopt rustig na kritiek

De eerste van een reeks lezingen over de Holocaust en antisemitisme van de Hogeschool Utrecht en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is zonder incidenten verlopen, laat een woordvoerder van de hogeschool na afloop weten. De reeks werd eerder uitgesteld omdat er zorgen waren over de veiligheid van sprekers. De eerste lezing zou op 7 februari zijn, maar was uiteindelijk maandagavond.

Op de lezing kwamen tientallen mensen af. Vooraf stonden een beveiliger voor het gebouw aan de Heidelberglaan en een politieauto op de stoep. Tijdens de lezing werd het gebouw afgesloten.

De HU zei maandag dat er extra maatregelen op het gebied van veiligheid waren getroffen voorafgaand aan de eerste lezing. Om wat voor maatregelen het ging, zei de hogeschool niet. Volgens het hogeschoolblad Trajectum sloot het gebouw waar de lezing plaatsvond om 17.30 uur en werden colleges verplaatst naar andere gebouwen.

Eind januari lieten de hogeschool en het CIDI weten dat de beveiliging meer aandacht vroeg. De veiligheid van sprekers zou niet te garanderen zijn en die conclusie werd getrokken op basis van “binnengekomen berichten”. De Telegraaf citeerde iets daarvoor echter een woordvoerder van de hogeschool die zei dat er meer tijd nodig was om de Hamasaanval van 7 oktober “in een breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen”. Dat leidde tot kritiek.

De lezing van 7 februari werd uiteindelijk verplaatst naar achteraan de reeks. De serie begon maandagavond met de geplande inhoud en spreker van die avond. De lezingen worden in februari en maart tussen 19.00 en 20.30 uur gehouden op het Utrecht Science Park.

Lees ook:

Politiechef bezorgt over demonstraties Israël en Palestina: ‘Het gaat ten koste van zichtbaarheid in de wijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer