main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 22 oktober 2023 — 13:14

Politiechef bezorgt over demonstraties Israël en Palestina: ‘Het gaat ten koste van zichtbaarheid in de wijk’

Korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen “maakt zich zorgen” over alle demonstraties in het conflict tussen Israël en Hamas, waar veel politiepersoneel voor wordt ingezet. “Het gaat ten koste van zichtbaarheid in de wijk”, zegt hij in WNL Op Zondag op NPO 1.

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht. Het is bijna dagelijks raak: demonstraties om steun te betuigen aan Palestina of Israël. “De beelden zijn verschrikkelijk, met slachtoffers aan beide zijden. Dat levert emoties op en die lopen hoog op. Dat leidt tot demonstraties. Mensen willen zich uiten”, vertelt Van Essen.

Zichtbaarheid in de wijk

Een van de kerntaken van de politie is om dit soort demonstraties goed te faciliteren. “Dat kost heel veel capaciteit”, zegt Van Essen. Daar maakt hij zich over, want het gaat vaak ten koste van zichtbaarheid in de wijk. “De samenleving verdient een politie die zichtbaar, bereikbaar en aanspreekbaar in de wijk is. Maar die wijkagenten die dat moeten doen zijn ook de agenten die in de ME staan en moeten bewaken en beveiligen.”

Zichtbaarheid in de wijk is belangrijk, omdat “veiligheid vergroten begint bij voorkomen”, stelt Van Essen. “Dan moet je oren en ogen in de wijk hebben. Beginnende ondermijning en jeugdcriminaliteit moet je signaleren in de wijk.”

Heb jij WNL Op Zondag gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Oproep aan politiek

De politiechef krijgt daarnaast ook signalen binnen van politiepersoneel dat het op dit moment allemaal te veel is. “Het piept en kraakt”, zegt Van Essen. Om die reden roept hij de politiek op te investeren in de zichtbare aanwezige politie. Bijvoorbeeld middels een stabiele financiering om zo kunnen te blijven investeren om agenten in de wijk te houden.

Luister hieronder naar de podcast:

Zo vindt Van Essen het “ongelooflijk zonde dat wij 700 agenten bij een voetbalwedstrijd nodig hebben”. Die worden in eerste instantie allemaal uit de wijk gehaald. “Dat is van het absurde. Politiewerk is aanwezig zijn in de wijk.”

Lees ook:

Hoofdredacteur Nieuw Israëlietisch Weekblad: ‘We versturen ons blad niet meer open en bloot uit angst’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer