main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 4 februari 2024 — 12:12

Minister Van Leeuwen voerde heel zwaar gesprek met UNRWA-baas

Demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Geoffrey van Leeuwen besloot afgelopen week de steun aan de VN-hulporganisatie UNRWA te bevriezen, omdat medewerkers betrokken zouden zijn bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Van Leeuwen sprak hierover met de UNRWA-baas Philippe Lazzarini, die een onderzoek heeft ingesteld naar de betrokkenheid van de medewerkers.

Het gesprek was “heel zwaar”, zegt de minister. “We zijn niet de enige die de financiering heeft stopgezet, dus ze hebben echt een heel groot probleem. En dat is ook de bedoeling van dit politieke signaal. Ze moeten het echt heel snel onderzoeken en heel snel met geruststellende maatregelen komen”, aldus Van Leeuwen in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

Het idee dat indirect Nederlands geld betrokken is geweest bij de aanval van Hamas noemt de minister ‘erg ernstig’. “Dezelfde dag hadden we daarom geen andere optie dan het bevriezen van onze bijdrage aan UNRWA.” Toch zijn de inspanningen van Nederland volgens Van Leeuwen erop gericht dat de mensen in Gaza alsnog de benodigde hulp krijgen. “Alles wat we doen, ook samen met onze internationale partners, is erop gericht om zo veel mogelijk hulp naar binnen te krijgen.”

Lees ook: 

Minister Van Leeuwen: ‘Nederland betrokken bij aanval op Houthi’s’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer