main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 11 januari 2024 — 13:52

Luchtvaartsector doet dringende oproep aan politiek: ‘Stop met krimp en houd vliegen toegankelijk’

De Nederlandse luchtvaartsector roept politiek Den Haag op om de positie van de luchtvaart te waarborgen. Een coalitie van 31 grote partijen, waaronder luchtvaartmaatschappijen KLM, TUI en Transavia, pleit voor het stoppen met de krimpplannen en het betaalbaar houden van de luchtvaart, terwijl tegelijkertijd wordt verduurzaamd. Transavia-topman Marcel de Nooijer noemt de oproep een “duidelijk signaal”.

De luchtvaart kreeg onder het huidige demissionaire kabinet klap na klap te verwerken. De sector wil nu samenwerken met de overheid, om te voorkomen dat de kloof tussen de luchtvaart en de politiek steeds groter wordt. Onder de 31 ondergetekende partijen zitten naast de luchtvaartmaatschappijen organisaties uit de hele luchtvaartsector, variërend van vakbonden, kennisinstituten en de reisbranche. “Het laat zien dat wij zeer betrokken zijn bij alle discussies die plaatsvinden in het maatschappelijke veld. We maken met de tien commitments die we nu uitspreken serieuze stappen”, zegt de Transavia-topman in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Tienpuntenplan

In het tienpuntenplan staat dat de partijen beloven meer sustainable aviation fuel (SAF) te gebruiken, de afvalberg te reduceren en te investeren in elektrisch vliegen en waterstofaandrijving. De luchtvaartsector zegt perspectief nodig te hebben om stappen vooruit te kunnen zetten. Door deze breed gesteunde actiepunten moet Nederland verbonden blijven met de wereld, maar kunnen tegelijkertijd stappen gezet worden om te verduurzamen.

“De discussie zou minder moeten gaan over krimp, maar meer over hoe hinderbeleving te verminderen is”, zegt De Nooijer. “Dit pamflet geeft daar duidelijke richting aan.” De Transavia-topman geeft aan dat de luchtvaartsector in 2030 op een hinderreductie van 48 procent moet zitten. Dat gaat veel verder dan wat de minister (demissionair minister Mark Harbers, Infrastructuur, red.) heeft voorgesteld. Dat is waarom de sector zegt: ‘Wees nou verstandig en voer dit nou door, daar heeft de omgeving uiteindelijk veel meer aan’. Zo zorg je ervoor dat de luchtvaart bereikbaar blijft voor de Nederlandse samenleving.”

Schiphol doet niet mee

Schiphol heeft het pamflet niet ondertekend en De Nooijer betreurt dat. “Als je met elkaar optrekt, bereik je veel meer. Het is altijd goed dat sectorenpartijen met elkaar die harde punten die erin staan nastreven, in goed overleg met elkaar. Met overleg kom je veel verder.” De Transavia-topman benadrukt dat de partijen juist duidelijk laten zien dat er hinderbeperking voor de nacht moet plaatsvinden, maar dat het ook op een andere manier kan dan krimp.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en blijf op de hoogte!

Airbus A321neo

Met de nieuwste aanwinst van Transavia, de Airbus A321neo, is al een grote duurzame stap gezet. “We zullen deze zomer al met zes van deze toestellen opereren op Schiphol.” Het toestel heeft het voordeel dat het de geluidsbeleving tot 50 procent reduceert. “Deze toestellen gaan we ook inzetten in de vroege uren.”

Tekst gaat verder onder de X:

Vliegbewegingen

Schiphol wilde net als luchtvaartminister Harbers krimpen naar 460.000 vliegbewegingen per jaar, maar daar is Brussel voor gaan liggen, evenals de Verenigde Staten. De krimp zou namelijk betekenen dat de Amerikaanse vliegmaatschappij JetBlue Airways zijn landingsrechten zou verliezen. De minister heeft het aantal vliegbewegingen daardoor weer teruggedraaid en daardoor staat het aantal weer op 500.000 vliegbewegingen per jaar. Al wordt dat niet meer gehaald. “De capaciteitsdeclaratie is 481.500 voor komend seizoen. Daar zullen we de productie op inrichten.”

Onder aanvoering van KLM zijn de luchtvaartmaatschappijen in de zomer van 2023 naar de rechter gestapt door de krimpbeslissing. In eerste instantie hebben zij gelijk gekregen, maar in hoger beroep zijn de luchtvaartmaatschappijen alsnog in ongelijk gesteld. “We zijn in cassatie gegaan”, aldus De Nooijer. “De cassatie zal in januari starten en dat duurt een aantal maanden voordat er een uitspraak komt. Wij zien het liefst zo snel mogelijk dat er duidelijkheid komt. We hebben zelf veel vertrouwen in het cassatietraject.”

Lees ook:

Bijbetalen voor je handbagage in het vliegtuig: ‘Het is een geldkwestie’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer