main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 11 januari 2024 — 13:52

Luchtvaartsector doet dringende oproep aan politiek: ‘Stop met krimp en houd vliegen toegankelijk’

De Nederlandse luchtvaartsector roept politiek Den Haag op om de positie van de luchtvaart te waarborgen. Een coalitie van 31 grote partijen, waaronder luchtvaartmaatschappijen KLM, TUI en Transavia, pleit voor het stoppen met de krimpplannen en het betaalbaar houden van de luchtvaart, terwijl tegelijkertijd wordt verduurzaamd. Transavia-topman Marcel de Nooijer noemt de oproep een “duidelijk signaal”.

De luchtvaart kreeg onder het huidige demissionaire kabinet klap na klap te verwerken. De sector wil nu samenwerken met de overheid, om te voorkomen dat de kloof tussen de luchtvaart en de politiek steeds groter wordt. Onder de 31 ondergetekende partijen zitten naast de luchtvaartmaatschappijen organisaties uit de hele luchtvaartsector, variërend van vakbonden, kennisinstituten en de reisbranche. “Het laat zien dat wij zeer betrokken zijn bij alle discussies die plaatsvinden in het maatschappelijke veld. We maken met de tien commitments die we nu uitspreken serieuze stappen”, zegt de Transavia-topman in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Tienpuntenplan

In het tienpuntenplan staat dat de partijen beloven meer sustainable aviation fuel (SAF) te gebruiken, de afvalberg te reduceren en te investeren in elektrisch vliegen en waterstofaandrijving. De luchtvaartsector zegt perspectief nodig te hebben om stappen vooruit te kunnen zetten. Door deze breed gesteunde actiepunten moet Nederland verbonden blijven met de wereld, maar kunnen tegelijkertijd stappen gezet worden om te verduurzamen.

“De discussie zou minder moeten gaan over krimp, maar meer over hoe hinderbeleving te verminderen is”, zegt De Nooijer. “Dit pamflet geeft daar duidelijke richting aan.” De Transavia-topman geeft aan dat de luchtvaartsector in 2030 op een hinderreductie van 48 procent moet zitten. Dat gaat veel verder dan wat de minister (demissionair minister Mark Harbers, Infrastructuur, red.) heeft voorgesteld. Dat is waarom de sector zegt: ‘Wees nou verstandig en voer dit nou door, daar heeft de omgeving uiteindelijk veel meer aan’. Zo zorg je ervoor dat de luchtvaart bereikbaar blijft voor de Nederlandse samenleving.”

Schiphol doet niet mee

Schiphol heeft het pamflet niet ondertekend en De Nooijer betreurt dat. “Als je met elkaar optrekt, bereik je veel meer. Het is altijd goed dat sectorenpartijen met elkaar die harde punten die erin staan nastreven, in goed overleg met elkaar. Met overleg kom je veel verder.” De Transavia-topman benadrukt dat de partijen juist duidelijk laten zien dat er hinderbeperking voor de nacht moet plaatsvinden, maar dat het ook op een andere manier kan dan krimp.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en blijf op de hoogte!

Airbus A321neo

Met de nieuwste aanwinst van Transavia, de Airbus A321neo, is al een grote duurzame stap gezet. “We zullen deze zomer al met zes van deze toestellen opereren op Schiphol.” Het toestel heeft het voordeel dat het de geluidsbeleving tot 50 procent reduceert. “Deze toestellen gaan we ook inzetten in de vroege uren.”

Tekst gaat verder onder de X:

Vliegbewegingen

Schiphol wilde net als luchtvaartminister Harbers krimpen naar 460.000 vliegbewegingen per jaar, maar daar is Brussel voor gaan liggen, evenals de Verenigde Staten. De krimp zou namelijk betekenen dat de Amerikaanse vliegmaatschappij JetBlue Airways zijn landingsrechten zou verliezen. De minister heeft het aantal vliegbewegingen daardoor weer teruggedraaid en daardoor staat het aantal weer op 500.000 vliegbewegingen per jaar. Al wordt dat niet meer gehaald. “De capaciteitsdeclaratie is 481.500 voor komend seizoen. Daar zullen we de productie op inrichten.”

Onder aanvoering van KLM zijn de luchtvaartmaatschappijen in de zomer van 2023 naar de rechter gestapt door de krimpbeslissing. In eerste instantie hebben zij gelijk gekregen, maar in hoger beroep zijn de luchtvaartmaatschappijen alsnog in ongelijk gesteld. “We zijn in cassatie gegaan”, aldus De Nooijer. “De cassatie zal in januari starten en dat duurt een aantal maanden voordat er een uitspraak komt. Wij zien het liefst zo snel mogelijk dat er duidelijkheid komt. We hebben zelf veel vertrouwen in het cassatietraject.”

Lees ook:

Bijbetalen voor je handbagage in het vliegtuig: ‘Het is een geldkwestie’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer