main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 januari 2024 — 11:47

Wij hadden Johan Cruijff, Duitsland had Franz Beckenbauer: ‘Unser Kaiser ist tot’

De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat hebben familieleden van de oud-voetballer en voormalig bondscoach van Duitsland maandag aan het Duitse persbureau DPA laten weten.

Beckenbauer won als speler van Bayern München driemaal de Europa Cup I. Hij leidde de Duitsers in 1974 als aanvoerder naar de wereldtitel, na een gewonnen finale tegen het Nederlands elftal (2-1). Twee jaar eerder was hij al Europees kampioen geworden. In 1990 won hij als bondscoach met Duitsland de wereldtitel.

In Duitsland is geschokt gereageerd op het overlijden van ‘Der Kaiser’, zoals Beckenbauer liefkozend werd genoemd. De krant Die Tageszeitung kopt op de voorpagina ‘Servus, Franz!’, wat betekent ‘Tot ziens, Frans’. Ook op de voorpagina van Bild domineert Beckenbauer: ‘Unser Kaiser ist tot’ (‘Onze keizer is dood’).

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook in de Nederlandse kranten is er aandacht voor het overlijden van Beckenbauer. AD Sportwereld kopt met ‘Der Kaiser’ en een foto van Beckenbauer met de wereldbeker in zijn handen. Ook Telesport opent met de oud-voetballer. ‘Ook Nederland hield van ‘Der Kaiser”, schrijft de krant. NRC schrijft: ‘Der Kaiser: de beste en elegantste verdediger’.

Ook Ajax heeft gereageerd op het overlijden van Beckenbauer. De club uit Amsterdam deelt een foto waarop de Duitse voetballegende een duel met Johan Cruijff uitvecht, met daarboven de tekst: ‘Rest in peace, Franz Beckenbauer’.

Sierlijke verdediger

Beckenbauer voetbalde behalve voor Bayern München ook voor Hamburger SV en New York Cosmos. Hij veroverde met al die clubs een landstitel. Hij werd als trainer kampioen met Bayern München en Olympique Marseille.

Als sierlijke centrale verdediger verscheen Beckenbauer vaak in scoringspositie. Alleen al voor Bayern München maakte hij zestig doelpunten in 427 wedstrijden. Hij trof veertien keer doel in 103 interlands voor het toenmalige West-Duitsland.

Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk ‘m hier terug op NPO Start!

Beckenbauer was een van de initiatiefnemers om het wereldkampioenschap voetbal van 2006 naar Duitsland te halen. Hij slaagde in die missie, maar werd later ervan beschuldigd steekpenningen te hebben betaald. Tot een rechtszaak kwam het nooit, want in 2020 werd bekend dat zijn zaak verjaard was.

Erevoorzitter Bayern München

De Duitse voetbalicoon was niet alleen zeer succesvol als speler, trainer en bondscoach. Hij was van 1994 tot 2009 ook president van Bayern München, de club die hem erevoorzitter heeft gemaakt. Beckenbauer kampte de laatste jaren met gezondheidsproblemen.

Oud-voorzitter en ex-voetballer Karl-Heinz Rummenigge wil een herdenkingsdienst voor Beckenbauer in het stadion van Bayern München. “De hele voetbalwereld rouwt om vriend Franz. Hij verdient een waardig afscheid. Bayern zou een memorial voor hem moeten organiseren in het stadion, dat er zonder hem nooit was gekomen”, zei Rummenigge.

Lees ook: 

BBB-partijleider Caroline van der Plas ziet graag Johan Cruijff terug op een eurobiljet

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Yeşilgöz: Halsema-tweet van Wilders past niet bij regeringspartij

De veelbesproken tweet van PVV-leider Geert Wilders over de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema past niet bij de leider van de grootste regeringspartij, vindt Dilan Yeşilgöz….

Lees meer

Lagere prijzen brandstof drukken inflatie (3,5 procent), kleding wel duurder

Het dagelijks leven is in september 3,5 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

Inspectie eist betere werkomstandigheden bij pakketdiensten

De Nederlandse Arbeidsinspectie eist dat pakketdiensten maatregelen nemen om de fysieke belasting van hun werknemers te verlagen. Mensen in de depots van pakketdiensten werken onder…

Lees meer

Oud-PvdA-leider Ad Melkert tegen fusie met GroenLinks: ‘Klimaatthema is te geradicaliseerd geworden’

Oud-partijleider van Partij van de Arbeid Ad Melkert vindt dat het klimaatthema van GroenLinks-PvdA te ver is geradicaliseerd. Dat zegt hij in Sven op 1….

Lees meer

Zestien jaar geleden werd Jeffrey gegijzeld: ‘Ik probeerde met een list vrij te komen’

Hoewel het al ruim zestien jaar geleden is, herinnert Jeffrey 16 juni 2008 nog als de dag van gisteren. Een horecaondernemer liep met twee geladen…

Lees meer

Mestdebat zit muurvast: ‘Weinig opgeschoten tijdens eerste debat’

De Tweede Kamer debatteert maandag over de mestplannen van minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB). De hoeveelheid mest in Nederland moet omlaag, maar boeren en…

Lees meer

Silvio Erkens (VVD): ‘Timmermans’ bezwaren tegen kernenergie zijn flauwekul’

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt de bezwaren van GroenLinks-PvdA-voorman Timmermans tegen kernenergie maar ‘onzin’. “Ook de wilde gebaren die hij erbij maakt zijn flauwekul. We schieten…

Lees meer

Honderden pro-Palestijnse betogers aangehouden in Amsterdam

De politie heeft maandag zo’n 320 mensen aangehouden rondom demonstraties in Amsterdam. Ongeveer driehonderd pro-Palestijnse betogers hielden zich volgens de politie niet aan de voorschriften…

Lees meer