main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 2 januari 2024 — 13:39

Marietje Schaake waarschuwt voor razendsnelle ontwikkeling AI: ‘Zijn experts die zeggen dat dit het einde van de mensheid kan betekenen’

Marietje Schaake, directeur Technologiebeleid aan de Amerikaanse universiteit Stanford, maakt zich zorgen over de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Ze waarschuwt voor omvangrijke cyberaanvallen en de verspreiding van desinformatie. “Er zijn zelfs mensen die zeggen dat dit het einde van de mensheid betekent.”

Schaake, adviseur van Eurocommissaris Margrethe Vestager, bezocht in november de internationale top in het Verenigd Koninkrijk over de aanpak van gevaren van AI. Daar waren onder meer de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, techmiljardair Elon Musk, VN-topman Antonio Guterres en de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aanwezig. Recentelijk bezocht Schaake een AI-top in Singapore.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

“Experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, die al decennia lang modellen bouwen, zijn bang voor het uitbreken van een computerprogramma op een heel onvoorspelbare wijze”, vertelt Schaake, die bekend staat als cybercriticus, in het radioprogramma Sven op 1. “Ze zijn bang voor een toepassing die nietsontziend te werk gaat en aan de regie van programmeurs kan ontsnappen.”

De voormalig Europarlementariër (D66) sprak op de top tal van deskundigen en waarschuwt voor “verfijnde cyberaanvallen” die systemen volledig plat kunnen leggen. “Experts zijn ook bang dat kunstmatige intelligentie autonoom beslissingen kan gaan nemen. Dat ligt allemaal in de toekomst, maar angst daarvoor wordt gedeeld. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat dit het einde van de mensheid kan betekenen.”

Desinformatie

Er zijn ook deskundigen die willen dat er meer aandacht komt voor de problemen die AI nu al veroorzaakt, zegt Schaake. “Ze willen dat we kijken naar hoe AI-modellen discrimineren en helpen om leugens te verspreiden, bijvoorbeeld tijdens verkiezingen. Er zijn dus verschillende kampen in hoe we de risico’s van AI moeten vatten. Maar dat er risico’s zijn, is voor iedereen duidelijk.”

Volgens Schaake is daar nog te weinig aandacht voor. Ze vreest dat er eerst iets fout moet gaan. De kans dat dat gebeurt, is overigens groot, denkt de AI-kenner. “Een handvol bedrijven heeft heel veel macht.” Dat maakt het voor wetenschappers en toezichthouders moeilijk om in te schatten wat er op ons afkomt. “Sterker nog: de computerwetenschappers die de modellen bouwen, zeggen: wij weten ook niet wat de uitkomsten gaan zijn.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Er gebeuren veel onvoorspelbare dingen en het gaat razendsnel”, gaat Schaake verder. “Dat is ook waar bouwers heel enthousiast over zijn. Zij zeggen bijvoorbeeld dat we van AI wetenschappelijke ontdekkingen mogen verwachten die mensen niet kunnen doen, of niet in korte tijd, en vinden dat we ons daar open voor moeten stellen. Het betekent wel dat er weinig grip is op de zaak. Dat is waar veel mensen, waaronder ik, zorgen over hebben.”

Toeslagenaffaire

Schaake vindt het jammer dat er tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november weging aandacht was voor kunstmatige intelligentie. “We hebben bij het toeslagenschandaal gezien hoe technologie ingezet kan worden om onrechtmatig mensen te behandelen. De vraag is: was dit bewust? Wilden de Nederlandse regering en ambtenaren dit, of had het ook te maken met dat ze niet precies wisten wat de gevolgen zouden zijn van een IT-systeem loslaten op een grote databank? Ik denk dat de onderste steen nog niet boven is, maar de gevolgen voor mensen zijn dramatisch.”

Volgens Schaake is er nog altijd te weinig grip op hoe IT-systemen in naam van de overheid worden ingezet. “Door een grote push op digitalisering, is er veel te weinig gekeken naar wat de gevolgen zijn voor het uithollen van goed bestuur en goed overzicht op de systemen. Er wordt een enorme afhankelijkheid gecreëerd.”

Lees ook: 

Kan kunstmatige intelligentie je binnenkort ook opereren?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer