main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 18 december 2023 — 07:00

Rotterdam-Zuid op de schop, architect wil werkgelegenheid naar de wijk brengen

Architect Francine Houben is druk bezig met het revitaliseren van Rotterdam-Zuid. Het stadsdeel is op maatschappelijk en sociaal niveau een divers en belangrijk onderdeel van Rotterdam, maar dat zorgt er ook voor dat er niet één ‘stempel’ op dit gedeelte van de stad te drukken valt. “Daarom wilde ik eerst Rotterdam-Zuid begrijpen. Hoe kan het dat daar 200.000 mensen wonen waaronder veel werkloosheid, armoede en onderwijsachterstand heerst?”

Architect Houben is de realisator van talloze gebouwen over de hele wereld en in Nederland, waaronder The Olympic Parc in Rio de Janeiro, The Public Library in New York en de woontoren Montevideo in Rotterdam. Een ander Rotterdams project waar ze al jaren druk mee bezig is, is dus het uit het slop trekken van Rotterdam-Zuid.

Nu wordt het project steeds meer geconcretiseerd en gerealiseerd, omdat veel bestuurders en belanghebbenden zich bij het project hebben aangesloten. “Naast Rotterdam-Zuid ligt een havengebied met 180.000 werkplaatsen”, zegt Houben in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Op de één of andere manier zijn die totaal ‘disconnected‘. En hoe kan het zo zijn dat Rotterdam-Zuid maar vijf metrostations heeft en Rotterdam-Noord 35?”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Gebrek aan bewustzijn

Houben noemt de huidige situatie van dit deel van de stad een gebrek aan bewustzijn. “We proberen ook heel erg om de geschiedenis van het gebied te snappen. En van daaruit denken we na over de toekomstplannen.”

Zo heeft ze ontdekt dat de Watersnoodramp in 1953 indirect verband houdt met de huidige barrière tussen armoede en welvaart in Rotterdam-Zuid. “Na 1953, na de Watersnoodramp, werd een dijk tussen de havens en de woonwijken gelegd. De havens in Rotterdam liggen namelijk hoger dan de woongebieden. Daartussenin is precies de dijk gelegd. Ik heb gezegd dat deze dijk de fysieke barrière is geworden tussen de werkgelegenheid, de haven, en waar de mensen wonen.”

“Eén van mijn voorstellen, naast dat ik de hele mobiliteit aan wil pakken, is het realiseren van een tien kilometer lang dijkpark, zodat het een mooi verbindend element wordt tussen de werkgelegenheid en de mensen die in Rotterdam-Zuid wonen. Daarnaast is het ook goed voor de biodiversiteit, de hittestress en alles bij elkaar”, besluit de architect.

Lees ook:

Rotterdam gaat Oekraïense havensteden helpen met wederopbouw: ‘Rotterdam heeft dezelfde geschiedenis’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer