main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 december 2023 — 10:00

Tientallen Nederlanders slachtoffer van nepverhuurder: ‘Toen ik binnenkwam zag ik verhuisdozen staan’

Stel je voor: je bent op zoek naar een huurwoning en plots valt je oog op die ene ruimte, waar je al maanden naar zocht. Je komt in contact met de verhuurder en na een bezichtiging ziet die het helemaal zitten: jij wordt de huurder. Maar op de dag dat je de sleutel komt ophalen, is er niemand te bekennen. Het heet huuroplichting en dit jaar werden er zeker 170 mensen de dupe van, al ligt het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk hoger.

Het overkwam ook Salima Laghmiri. Zij zocht een woonruimte in Amsterdam en werd op Facebook benaderd door een vrouw die een studio aanbood in het centrum van de stad. De twee maakten meteen een afspraak. “Ze zou naar Duitsland verhuizen, waar haar vriend woonde”, vertelt Salima in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Toen ik binnenkwam, zag ik verhuisdozen staan. De vrouw was een beetje onrustig, maar vertelde dat ze naar iemand op zoek was en een match voelde met mij. Die voelde ik ook met haar. Het was een vriendelijke vrouw.”

Maar de vrouw liet meerdere mensen over de vloer komen voor een bezichtiging. Ook Pleun Hoppenbrouwers was volgens de zogenaamde verhuurder de gedroomde kandidaat. “Het klikte heel goed, we hadden leuke gesprekken. De bezichtiging was ook heel prettig. Er waren geen andere mensen aanwezig. Alleen de dame bij wie ik mocht bezichtigen, mijn moeder en ik.”

Ook toen Pleun de woning bezocht, stonden de verhuisdozen opgestapeld. “Van het bed was alleen het frame met het matras er nog. Al het beddengoed was eraf gehaald. Er lagen nergens accessoires, er stond nergens een vaas.” Diezelfde avond krijgt Pleun het verlossende berichtje: ze mag haar intrek nemen in de studio.

Fuck, we zijn de lul’

De vrouw stuurde meteen het huurcontract op. “Dat heb ik laten controleren door mijn werkgever. Ook mijn moeder en andere mensen hebben een oogje geworpen op het contract”, vertelt Pleun, die de huur van haar vorige woonruimte had opgezegd. “Ik had dus geen woonruimte meer.”

Salima: “Op de dag dat ik de sleutel zou krijgen, stond ik bij de woning en zat Pleun op de kade te wachten met haar moeder. We liepen naar elkaar toe en kwamen erachter dat we op dezelfde persoon aan het wachten waren. Toen dachten we meteen aan oplichting.” Pleun: “We keken elkaar aan en dachten: fuck. Wij zijn de lul.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Salima en Pleun zijn niet de enige die dit overkwam. De Fraudehelpdesk kreeg dit jaar 170 meldingen van verhuurfraude binnen, goed voor een schadebedrag van ruim 175.000 euro, al liggen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk hoger. Het vermoeden is dat niet iedereen aangifte doet. Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat één op de vijf respondenten (18,6 procent) is opgelicht of iemand kent die is opgelicht tijdens de zoektocht naar een huurwoning.

Zo werkt huurfraude

Ex-crimineel Ron weet als geen ander hoe oplichters te werk gaan. Hij is inmiddels op het rechte pad, maar laat voor dit programma een wel heel brutale manier van huurfraude zien. Voor de eerste stap neemt een oplichter polshoogte bij de woning. “Je zoekt de weg van de minste weerstand. Je probeert erachter te komen: is de woning wel echt leeg, of wordt er gewerkt door bijvoorbeeld mensen van de woningbouwvereniging?”

Ron gaat verder: “Je belt aan bij de buren en zegt dat je dochter een woning zoekt. ‘Volgens mij staat deze woning leeg. Kunt u mij meer vertellen?’ Mensen praten wel”, vertelt Ron. Als de buren bevestigen dat de woning leegstaat, breekt de oplichter in. “Dan verander je het slot en zet je de woning te huur.”

“Tegen de eerste persoon die komt kijken, zeg je: ‘Er komen zo nog meer mensen kijken, maar als je de woning wil hebben, is hij van jou’. De huurder moet dan wel één maand huur betalen en 1200 euro borg. Als dat is geregeld, overhandig je de sleutel en teken je het huurcontract. Je neemt campagne mee en brengt een toost uit. De mensen zijn helemaal happy en jij vertrekt.”

Met de sleutel in de hand beginnen de huurders argeloos met het witten van de muren en het snoeien van de heg. “Dan komt de eigenaar, die vraagt: wat ben jij nou aan het doen? Mensen ontdekken dat ze een kat in de zak hebben gekocht en schamen zich kapot. Het is zelfs zo erg, dat ze er vaak niet over praten en geen aangifte doen, precies wat een crimineel wil.”

Ron denkt dat steeds meer oplichters zich schuldig maken aan deze methode. “Iedereen zoekt een huis. Het is een markt die enorm roept. Daar maken criminelen dankbaar gebruik van.”

Schade

Salima en Pleun verloren ieder 2550 euro. “Ik kon het eerst nog niet helemaal geloven. Mijn moeder stond erbij en zei: nou, dit kun je vergeten”, vertelt Pleun. Al snel kwamen Salime en Pleun erachter dat de vrouw meer slachtoffers had gemaakt. Er werd een whatsappgroep opgericht, waar ze met elkaar in contact kwamen. “We hebben allemaal aangifte gedaan”, vertelt Salima.

Pleun ging nog een stap verder en ging zelf op zoek naar de oplichter. “Ik zocht de naam op op Facebook. Er stond een post onder haar naam: studio te huur in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Het was weer een toplocatie. Ik zocht vervolgens op Airbnb en kwam uit bij een woning in de Witte de Withstraat met precies dezelfde foto’s.”

Bij de advertentie stond ook een datum voor een bezichtiging. Twee weken later werd Pleun gebeld door de politie. Mede dankzij haar tip was de verdachte aangehouden. “Aangifte doen werkt”, zegt Pleun. Ze heeft goede hoop dat ze haar geld terugkrijgt.

Millennials komen maar moeilijk aan een huurwoning. De prijzen rijzen de pan uit en de concurrentie is dodelijk. Oplichters spelen maar al te graag in op deze situatie. Hoe kun je je hiertegen weren? Kijk deze aflevering of eerdere afleveringen nu hier terug, via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

KLM-topvrouw Marjan Rintel bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • Schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Zondag om 10.00 uur
Tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon op weg naar Nederland

De tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon naar Nederland is rond 16.30 uur vertrokken vanaf de luchthaven van Beiroet. De militaire Airbus A330 komt naar verwachting rond…

Lees meer

Man mishandelt drie handhavers in Roosendaal

Een 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond…

Lees meer

Gemeenten blij dat weg vrij is voor uitstootvrije zone

Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar…

Lees meer

Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’

Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…

Lees meer

Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer