Sfeer in Tweede Kamer ‘zwartgallig’ na aangenomen motie van VVD-leider Dilan Yeşilgöz
De motie van VVD-leider Dilan Yeşilgöz en potentiële coalitiepartners PVV, NSC en BBB om de spreidingswet tijdelijk in te trekken, is na een hoop gesteggel toch aangenomen. De Tweede Kamer staat direct op scherp. “Het is niet zoals bij een kerstdiner, het is heel zwartgallig”, schetst journalist bij EW Magazine Victor Pak de sfeer in Den Haag.
Staatsrechtelijk gezien is het vreemd te noemen dat Yeşilgöz het voorstel indiende. De spreidingswet van demissionair VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is in een eerder stadium aangenomen door de Tweede Kamer. Voordat een wet in werking treedt, gaat het ter controle nog langs de Eerste Kamer. Die moet al dan niet instemmen met de wet, maar dat is in dit geval nog niet gebeurt.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Door de motie in te dienen, met het verzoek om de spreidingswet voor nu in de ijskast te zetten, wordt de Eerste Kamer en het demissionaire kabinet verzocht zich niet verder te buigen over de spreidingswet. “Dat is een hele gekke situatie, waarin de Tweede Kamer over de agenda van de Eerste Kamer beslist. Dat hoort niet hoe wij het doen in Nederland”, zet Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Inmiddels is de angel uit de motie gehaald, aangezien een meerderheid van de Tweede Kamer gisteren akkoord ging met de motie van de vier potentiële coalitiepartijen.
‘Zwartgallige sfeer’
Het is overigens niet zo dat Yeşilgöz met het indienen van de motie zich niet aan de wet houdt. Een politicus mag na de verkiezingen twee petten dragen. “Dan mag je zowel in het demissionaire kabinet zitten als in de Tweede Kamer.” In het geval van de liberaal betekent het dat zij zowel de functie bekleedt van een demissionair minister (Justitie en Veiligheid) als die van een fractievoorzitter. “Zij kan dus als fractievoorzitter in de Tweede Kamer een wens hebben die niet in lijn is met het beleid van het kabinet.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Dat is dus gebeurd, tot verbazing van de overige demissionaire kabinetspartijen. Zowel D66, ChristenUnie als CDA zijn verbaasd dat Yeşilgöz met die motie op de proppen kwam. “De sfeer kun je wel bedenken, die is niet zoals straks bij een kerstdiner”, denkt Pak. “Die is heel zwartgallig straks in de ministerraad, want er is veel frustratie bij de coalitiepartners, omdat zij overvallen waren door deze zet.”
Staatsrechtelijk vandalisme
Zo stak D66-leider Rob Jetten zijn frustratie niet onder stoelen of banken. Hij sprak over ‘staatsrechtelijk vandalisme’ van Yeşilgöz . CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal kon zich in de woorden van zijn Kamer-collega vinden. “Je zag ook aan de handelingen van Yeşilgöz na afloop dat ze geschrokken was wat het allemaal voor reuring veroorzaakte in de Tweede Kamer”, zegt Pak.
Dat neemt niet weg dat CDA-Tweede Kamerlid Harmen Krul vindt dat ze er “een zooitje” van hebben gemaakt. “De term staatsrechtelijk vandalisme is al een paar keer gevallen. Dat is het ook echt”, uit hij zijn frustratie in Goedemorgen Nederland. “Er werd geen woord over gerept in het debat zelf. Uit het niets werd die motie op tafel gelegd.”
Demissionair kabinet
Het worden nog lange maanden voor het demissionaire kabinet, dat totdat een nieuw kabinet aantreedt op de politieke winkel past. In die periode zijn D66, CU, CDA en VVD nog verantwoordelijk om het beleid uit te voeren die al op de planning stond. “Nieuwe zaken pakken zij in principe niet meer op, maar die spreidingswet valt een beetje tussen wal en schip”, besluit Pak.
Lees ook:
‘Zelfs links vond Tom van der Lee een tikkeltje saai in vergelijking met Bosma’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meer