main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 december 2023 — 15:45

Nog maar 30 kilometer per uur in een groot deel van Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trok in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen.

Met de aanpassing van de snelheid wil Amsterdam de verkeersveiligheid vergroten. “Op dit moment hebben we gemiddeld drie ernstige ongelukken per dag en voelt ruim twee derde van de Amsterdammers zich onveilig in het verkeer”, zegt verkeerswethouder Melanie van der Horst. “Dat is dé reden om deze maximumsnelheid in te voeren. We verwachten dat het aantal ongelukken met twintig tot dertig procent afneemt en dat de ongelukken zelf een stuk minder ernstig zullen zijn.”

De komende tijd zal nog niet meteen worden gehandhaafd. Op plekken waar het verkeer straks nog steeds te snel rijdt, wordt samen met de politie gekeken naar mogelijke maatregelen, zoals extra controles. Ook kan in overleg met het Openbaar Ministerie een flexflitspaal worden geplaatst.

‘Erg langzaam’

Amsterdammers reageren wisselend op de nieuwe maximumsnelheid. “Het is een grote stad, je moet soms ook naar plekken toe waarbij je iets meer haast hebt. En dan is 30 kilometer per uur wel erg langzaam. Dan vraag je veel aan mensen”, reageert iemand. Een ander verwacht dat Amsterdammers zich er weinig van zullen aantrekken. “Ik denk dat niemand zich eraan houdt. We leven in Amsterdam en iedereen denkt: het zal allemaal wel, ik bepaal het zelf wel.”

Lees ook:

Niet 50 maar 30 kilometer per uur in bebouwde kom, vindt Veilig Verkeer Nederland: ‘Roepen gemeenten op haast te maken’

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer