Gebruikt Rusland winter opnieuw als wapen tegen Oekraïne? ‘Deze strategie helpt helemaal niet’
Ook deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat aanvallen met raketten en drones op energiecentrales afgelopen weekend al hebben plaatsgevonden.
Bouwmeester ziet dat die aanvallen herinneringen oproepen aan de vorige winter. “Met het raken van energiecentrales proberen ze de bevolking van Oekraïne weer te treffen. Rusland heeft de hoop dat de Oekraïense bevolking het oorlog voeren daardoor beu wordt en tegen de regering van Zelenski zegt: ‘We stoppen er nu mee’.”
Averechts effect
De Brigadegeneraal denkt dat deze strategie juist een averechts effect kan hebben voor de Russische oorlogsvoering. “Ook in de Tweede Wereldoorlog werd deze strategie toegepast. De Duitsers bombardeerden Londen, maar de geallieerden bombardeerden vervolgens ook heel veel Duitse steden. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n strategie helemaal niet helpt. Het verenigt vaak de bevolking en ze worden alleen maar besluitvaardiger om zich te weren tegen de grote boze vijand”, zegt Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Hij zegt dat de energiecentrales die vorig jaar zijn geraakt nog niet hersteld zijn. “Onder oorlogsomstandigheden gaat dat niet zo snel. Een aantal centrales is deels gerepareerd om zo weer elektriciteit en voorzieningen richting de burger te brengen.” Meerdere energiecentrales zijn nog niet hersteld, benadrukt de Brigadegeneraal. “In dit tempo gaat dat gewoon niet.”
Winters weer beperkt oorlogsvoering
Het winterweer heeft al zijn intreden gedaan in Oekraïne. Er zijn afgelopen weekend zware stormen geweest op de Zwarte Zee, zegt Bouwmeester. “Er is zelfs een cycloon geweest en de kust is aangetast. Ook een aantal faciliteiten rondom de Krim zijn getroffen.”
Daarnaast is het zuidelijke en centrale deel van Oekraïne door een enorme sneeuwstorm geteisterd. “Dat geeft beperkingen in de oorlogsvoering. Pantservoertuigen kunnen veel aan en kunnen door een dik pak sneeuw rijden, maar aan de andere kant kunnen dit soort voertuigen ook gaan schuiven. Wat lastig is als je een heel groot uitgestrekt landschap hebt, is dat je niet weet hoe de ondergrond is. Zelfs een tank kan wegglijden en over de kop slaan. Het is best wel gevaarlijk om in dit weer te opereren.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Te voet de oorlog voortzetten is volgens de Brigadegeneraal ook geen oplossing. “Het levert heel veel sporen op. Je hoeft maar een drone de lucht in te sturen en je bent gezien.”
Neemt gevechtsintensiteit af?
Het vermoeden is dat door de winterse omstandigheden de gevechtsintensiteit wat zal afnemen. “Ik heb gesproken met de zuidelijke bevelhebber van de Oekraïners, de generaal Oleksandr Tarnavskyi. Hij zei zich niet zoveel zorgen te maken over de winter die gaat intreden.”
Op dit moment is het inzetten van pantservoertuigen nauwelijks mogelijk in het zuidelijke front, “omdat de Russische verdedigingslinies tussen de stad Donetsk en Zaporizja heel degelijk zijn ingezet”. Volgens Bouwmeester komt het Oekraïense leger daar nauwelijks doorheen.
“Afgelopen zomer heeft Oekraïne het geprobeerd, maar daardoor zijn meerdere voertuigen uitgeschakeld of vernietigd, waardoor Oekraïne heel snel op een andere tactiek overgegaan is.” Volgens Bouwmeester worden aan het front nauwelijks Westerse tanks en pantservoertuigen gebruikt. “Hooguit Westerse artillerie, want dan is het mogelijk om vanaf langere afstanden te schieten.”
Tarnavskyi zei tegen Bouwmeester dat ze vanuit Canada en Duitsland vorig jaar al goede uniformen en schoeisel gekregen hebben. “Dat is nu belangrijk. Rusland heeft minder geïnvesteerd in de uitrustingen van de individuele militair. Op dat vlak is Oekraïne nu in het voordeel”, aldus de Brigadegeneraal.
Lees ook:
Frans Timmermans (GL-PvdA): ‘EU nog lang niet klaar voor toetreding Oekraïne’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer