main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2023 — 11:05

Gebruikt Rusland winter opnieuw als wapen tegen Oekraïne? ‘Deze strategie helpt helemaal niet’

Ook deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat aanvallen met raketten en drones op energiecentrales afgelopen weekend al hebben plaatsgevonden.

Bouwmeester ziet dat die aanvallen herinneringen oproepen aan de vorige winter. “Met het raken van energiecentrales proberen ze de bevolking van Oekraïne weer te treffen. Rusland heeft de hoop dat de Oekraïense bevolking het oorlog voeren daardoor beu wordt en tegen de regering van Zelenski zegt: ‘We stoppen er nu mee’.”

Averechts effect

De Brigadegeneraal denkt dat deze strategie juist een averechts effect kan hebben voor de Russische oorlogsvoering. “Ook in de Tweede Wereldoorlog werd deze strategie toegepast. De Duitsers bombardeerden Londen, maar de geallieerden bombardeerden vervolgens ook heel veel Duitse steden. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n strategie helemaal niet helpt. Het verenigt vaak de bevolking en ze worden alleen maar besluitvaardiger om zich te weren tegen de grote boze vijand”, zegt Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij zegt dat de energiecentrales die vorig jaar zijn geraakt nog niet hersteld zijn. “Onder oorlogsomstandigheden gaat dat niet zo snel. Een aantal centrales is deels gerepareerd om zo weer elektriciteit en voorzieningen richting de burger te brengen.” Meerdere energiecentrales zijn nog niet hersteld, benadrukt de Brigadegeneraal. “In dit tempo gaat dat gewoon niet.”

Winters weer beperkt oorlogsvoering

Het winterweer heeft al zijn intreden gedaan in Oekraïne. Er zijn afgelopen weekend zware stormen geweest op de Zwarte Zee, zegt Bouwmeester. “Er is zelfs een cycloon geweest en de kust is aangetast. Ook een aantal faciliteiten rondom de Krim zijn getroffen.”

Daarnaast is het zuidelijke en centrale deel van Oekraïne door een enorme sneeuwstorm geteisterd. “Dat geeft beperkingen in de oorlogsvoering. Pantservoertuigen kunnen veel aan en kunnen door een dik pak sneeuw rijden, maar aan de andere kant kunnen dit soort voertuigen ook gaan schuiven. Wat lastig is als je een heel groot uitgestrekt landschap hebt, is dat je niet weet hoe de ondergrond is. Zelfs een tank kan wegglijden en over de kop slaan. Het is best wel gevaarlijk om in dit weer te opereren.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Te voet de oorlog voortzetten is volgens de Brigadegeneraal ook geen oplossing. “Het levert heel veel sporen op. Je hoeft maar een drone de lucht in te sturen en je bent gezien.”

Neemt gevechtsintensiteit af?

Het vermoeden is dat door de winterse omstandigheden de gevechtsintensiteit wat zal afnemen. “Ik heb gesproken met de zuidelijke bevelhebber van de Oekraïners, de generaal Oleksandr Tarnavskyi. Hij zei zich niet zoveel zorgen te maken over de winter die gaat intreden.”

Op dit moment is het inzetten van pantservoertuigen nauwelijks mogelijk in het zuidelijke front, “omdat de Russische verdedigingslinies tussen de stad Donetsk en Zaporizja heel degelijk zijn ingezet”. Volgens Bouwmeester komt het Oekraïense leger daar nauwelijks doorheen.

“Afgelopen zomer heeft Oekraïne het geprobeerd, maar daardoor zijn meerdere voertuigen uitgeschakeld of vernietigd, waardoor Oekraïne heel snel op een andere tactiek overgegaan is.” Volgens Bouwmeester worden aan het front nauwelijks Westerse tanks en pantservoertuigen gebruikt. “Hooguit Westerse artillerie, want dan is het mogelijk om vanaf langere afstanden te schieten.”

Tarnavskyi zei tegen Bouwmeester dat ze vanuit Canada en Duitsland vorig jaar al goede uniformen en schoeisel gekregen hebben. “Dat is nu belangrijk. Rusland heeft minder geïnvesteerd in de uitrustingen van de individuele militair. Op dat vlak is Oekraïne nu in het voordeel”, aldus de Brigadegeneraal.

Lees ook:

Frans Timmermans (GL-PvdA): ‘EU nog lang niet klaar voor toetreding Oekraïne’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer