main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2023 — 11:05

Gebruikt Rusland winter opnieuw als wapen tegen Oekraïne? ‘Deze strategie helpt helemaal niet’

Ook deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat aanvallen met raketten en drones op energiecentrales afgelopen weekend al hebben plaatsgevonden.

Bouwmeester ziet dat die aanvallen herinneringen oproepen aan de vorige winter. “Met het raken van energiecentrales proberen ze de bevolking van Oekraïne weer te treffen. Rusland heeft de hoop dat de Oekraïense bevolking het oorlog voeren daardoor beu wordt en tegen de regering van Zelenski zegt: ‘We stoppen er nu mee’.”

Averechts effect

De Brigadegeneraal denkt dat deze strategie juist een averechts effect kan hebben voor de Russische oorlogsvoering. “Ook in de Tweede Wereldoorlog werd deze strategie toegepast. De Duitsers bombardeerden Londen, maar de geallieerden bombardeerden vervolgens ook heel veel Duitse steden. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n strategie helemaal niet helpt. Het verenigt vaak de bevolking en ze worden alleen maar besluitvaardiger om zich te weren tegen de grote boze vijand”, zegt Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij zegt dat de energiecentrales die vorig jaar zijn geraakt nog niet hersteld zijn. “Onder oorlogsomstandigheden gaat dat niet zo snel. Een aantal centrales is deels gerepareerd om zo weer elektriciteit en voorzieningen richting de burger te brengen.” Meerdere energiecentrales zijn nog niet hersteld, benadrukt de Brigadegeneraal. “In dit tempo gaat dat gewoon niet.”

Winters weer beperkt oorlogsvoering

Het winterweer heeft al zijn intreden gedaan in Oekraïne. Er zijn afgelopen weekend zware stormen geweest op de Zwarte Zee, zegt Bouwmeester. “Er is zelfs een cycloon geweest en de kust is aangetast. Ook een aantal faciliteiten rondom de Krim zijn getroffen.”

Daarnaast is het zuidelijke en centrale deel van Oekraïne door een enorme sneeuwstorm geteisterd. “Dat geeft beperkingen in de oorlogsvoering. Pantservoertuigen kunnen veel aan en kunnen door een dik pak sneeuw rijden, maar aan de andere kant kunnen dit soort voertuigen ook gaan schuiven. Wat lastig is als je een heel groot uitgestrekt landschap hebt, is dat je niet weet hoe de ondergrond is. Zelfs een tank kan wegglijden en over de kop slaan. Het is best wel gevaarlijk om in dit weer te opereren.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Te voet de oorlog voortzetten is volgens de Brigadegeneraal ook geen oplossing. “Het levert heel veel sporen op. Je hoeft maar een drone de lucht in te sturen en je bent gezien.”

Neemt gevechtsintensiteit af?

Het vermoeden is dat door de winterse omstandigheden de gevechtsintensiteit wat zal afnemen. “Ik heb gesproken met de zuidelijke bevelhebber van de Oekraïners, de generaal Oleksandr Tarnavskyi. Hij zei zich niet zoveel zorgen te maken over de winter die gaat intreden.”

Op dit moment is het inzetten van pantservoertuigen nauwelijks mogelijk in het zuidelijke front, “omdat de Russische verdedigingslinies tussen de stad Donetsk en Zaporizja heel degelijk zijn ingezet”. Volgens Bouwmeester komt het Oekraïense leger daar nauwelijks doorheen.

“Afgelopen zomer heeft Oekraïne het geprobeerd, maar daardoor zijn meerdere voertuigen uitgeschakeld of vernietigd, waardoor Oekraïne heel snel op een andere tactiek overgegaan is.” Volgens Bouwmeester worden aan het front nauwelijks Westerse tanks en pantservoertuigen gebruikt. “Hooguit Westerse artillerie, want dan is het mogelijk om vanaf langere afstanden te schieten.”

Tarnavskyi zei tegen Bouwmeester dat ze vanuit Canada en Duitsland vorig jaar al goede uniformen en schoeisel gekregen hebben. “Dat is nu belangrijk. Rusland heeft minder geïnvesteerd in de uitrustingen van de individuele militair. Op dat vlak is Oekraïne nu in het voordeel”, aldus de Brigadegeneraal.

Lees ook:

Frans Timmermans (GL-PvdA): ‘EU nog lang niet klaar voor toetreding Oekraïne’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer