main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 november 2023 — 10:57

Europa moet zich voorbereiden op tweede termijn van Donald Trump, waarschuwt Amerikakenner

Ondanks schandalen en strafzaken gaat voormalig president Donald Trump aan kop in de Amerikaanse peilingen. Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer waarschuwt dat Europa voorbereid moet zijn op een tweede termijn van de Republikein.

De America first-politiek waar Trump tijdens zijn presidentschap om bekend stond, wordt in een tweede termijn alleen maar sterker, zegt Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Al tijdens zijn eerste periode wilde hij Amerika terugtrekken uit het internationale domein en uit de NAVO. Hij heeft gezegd: als ik mijn tweede termijn krijg, ga ik écht doen wat ik toen al wilde.”

Mocht Trump president worden, is Europa op zichzelf aangewezen, denkt Emmer. “Wij schuilen nog steeds achter de schouders van Amerika bij de oorlog in Oekraïne en nu bij de oorlog tussen Israël en Hamas. We moeten ons voorbereiden op een presidentschap van Trump. Dat betekent dat de defensie-uitgaven omhoog moeten en we in Europa meer moeten samenwerken om onze veiligheid en democratie te waarborgen.”

‘We moeten verdediging op orde hebben’

Emmer krijgt bijval van hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen. Volgens hem zijn de verhoudingen op het wereldtoneel de afgelopen jaren verschoven. “Vroeger was het Amerika dat de klok sloeg, tegenwoordig hebben we ook China, Rusland en regionale machten als Iran.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan. 

Volgens Kitzen is de wereld onveiliger geworden. “We hebben de oorlog in Oekraïne, in Gaza en andere conflicten in het Midden-Oosten. Ook in Sahel is veel gaande, hoewel we daar weinig over horen. We moeten als Europa strategische autonomie krijgen. We moeten zelfstandig de verdediging op orde hebben.”

De defensiehoogleraar is blij dat steeds meer partijen willen voldoen aan de NAVO-norm van twee procent voor defensie-uitgaven. Volgens Emmer heeft Nederland geen andere keus. “We moeten daar niet alleen aan voldoen, we moeten er sneller aan voldoen dan nu het plan is. We moeten ons voorbereiden op een moment dat wij als Europa meer alleen zijn en autonoom moeten zijn.”

Israël

Mocht Trump gekozen worden, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor Israël. De Verenigde Staten is een sterke bondgenoot van Israël en steunt het land in de oorlog tegen Hamas. In zijn tijd als president verplaatste Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, een symbolisch gebaar geboren uit vriendschap. Maar volgens Emmer is er iets veranderd in de houding van de ex-president.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

“Je ziet dat nu Joe Biden heel sterk achter Israël staat, Trump zich veel minder over Israël uitspreekt”, zegt Emmer. “Hij ziet ook dat de moslimbeweging in Amerika van de Democraten richting de Republikeinen trekt. Daar vaart Trump wel bij. Hij houdt zich daarom heel kalm over Israël.”

‘Kans dat Trump president wordt groot’

De kans dat Trump na de Amerikaanse verkiezingen volgend jaar zijn intrek neemt in het Witte Huis, is volgens Emmer groot. Hoewel Trump zich afzijdig houdt van debatten, gaat Trump bij de Republikeinen aan kop. In de landelijke peilingen staat Trump een paar procent voor op zittend president Biden. “Trump staat voor in vier van de vijf zogenoemde swing states, belangrijke staten die het verschil maken tijdens de stembusgang.”

“Dat is niet per se omdat Trump het zo goed doet”, zegt Emmer. “Biden wordt in het binnenland slecht gepercipieerd, omdat de inflatie hoog is. Mensen voelen zich armer dan onder Trump en zien geld naar Oekraïne gaan. Ze denken: waarom gaat dat geld niet naar mijn portemonnee? Als je arm bent, is dat ook wel een reflex die je kan begrijpen.”

“Doordat Biden zo slecht peilt en hij gezien wordt als te oud, komt Trump als ‘sterke man’ opeens weer bovendrijven. Terwijl het de man is die drie jaar geleden het systeem omver heeft willen werpen, met bijna een coup”, zegt Emmer over de bestorming van Het Capitool in Washington door Trumpaangangers na de verloren verkiezingen in 2021.

‘Wat in Amerika gebeurt, raakt ons’

Het is niet het enige schaal dat de ex-president achtervolgt. Zo zou hij zwijggeld hebben betaald aan pornoster Stormy Daniels en nam hij geheime documenten uit het Witte Huis mee naar huis, iets wat verboden is. “Tot nu toe kleeft het allemaal niet aan hem”, zegt Emmer. “Heel veel Republikeinse kiezers, vooral mensen in het Middenwesten, die zich achtergesteld voelen, zien in Trump hun man. Ze zeggen: hij strijdt voor ons.”

Het Westen moet zich daarom voorbereiden op een presidentschap van Trump. “De Tweede Kamerverkiezingen zijn echt belangrijker voor ons, maar dit is iets wat wij in de gaten moeten houden. Wat in Amerika gebeurt, raakt ons.”

Lees ook: 

Politiefoto (mugshot) van Donald Trump verschijnt online

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer