main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Rechtbanktekening van de Pools-Canadese verdachte Robert W.
19 oktober 2023 — 13:19

Twee maanden cel voor antisemitische projectie op Anne Frank Huis

De 42-jarige Robert W. is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden voor de projectie van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis in Amsterdam en het verspreiden van een video daarvan. W. zat de straf al in voorarrest uit en kwam twee weken geleden op vrije voeten.

De opgelegde celstraf is lager dan de zes maanden die het Openbaar Ministerie had geëist, naast een gebiedsverbod van vijf jaar voor de gemeente Amsterdam. De rechtbank legt W. geen gebiedsverbod op. De rechtbank noemt de projectie “kwetsend voor Joden als groep, omdat de echtheid van het dagboek wordt ontkend. De tekst wordt gezien als holocaustontkenning en daarmee zeer kwetsend voor de slachtoffers en de nabestaanden.” W. was niet bij de uitspraak aanwezig.

De zaak draait om de tekst ‘Anne Frank is uitvinder van de balpen’ die op 6 februari van dit jaar met een laser op de gevel van het Anne Frank Huis werd geprojecteerd. Dat is een complottheorie die de Holocaust en de echtheid van het dagboek van Anne Frank ontkent.

W. stond naast de projectie ook terecht voor het maken en verspreiden van een filmpje op Telegram met de beelden van de projectie, voorzien van een discriminerend en antisemitisch lied op de melodie van Everybody Wants to Rule the World. De rechtbank kan echter niet vaststellen dat W. het filmpje heeft geplaatst en verspreid en spreekt hem daarvan vrij.

Lees ook: 

CIDI-directeur ziet toename antisemitisme in Nederland na aanval Hamas op Israël: ‘Het is waanzin’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer