main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2023 — 11:01

Waarom bekent Joran van der Sloot moord op Natalee Holloway? ‘Hij wil een deal maken’

Joran van der Sloot bekent vandaag tegenover de Amerikaanse rechtbank in Alabama dat hij Natalee Holloway in 2005 op het strand in Aruba om het leven heeft gebracht. Dat doet hij in ruil voor een deal, schrijft De Telegraaf

Van der Sloot zou tegenover de FBI een bekentenis hebben afgelegd. De FBI heeft de bekentenis nader onderzocht en is van mening dat de Nederlander dit keer wél de waarheid spreekt. Dat baseert de FBI op de resultaten na een test met een leugendetector.

Van der Sloot staat in Alabama overigens niet terecht voor de moord op Natalee Holloway of de verdwijning van haar lichaam. Hij moet voor de rechtbank verschijnen voor het afpersen van de ouders van Natalee. De aanklager in Alabama eist een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op Natalee en het afpersen van haar familie als zijn bekentenis als waarheid wordt geacht.

Deal Van der Sloot

Volgens De Telegraaf heeft Van der Sloot een deal gesloten in ruil voor zijn bekentenis. Als de rechter akkoord gaat met de deal, wordt Van der Sloot weer uitgeleverd aan Peru. Daar zit hij nu achter de tralies en zal daar tot 2045 vastzitten voor de moord op de Peruaanse vrouw Stephany Flores in 2010.

Misdaadjournalist Thijs Zeeman legt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit hoe zo’n deal tot stand komt. “Er zit altijd een belang bij en voor Joran was het belang heel duidelijk: hij wil niet in Amerika zitten. En Amerika wil antwoord op de belangrijkste vraag: wat is er met Natalee Holloway gebeurd?”

Zeeman denkt dat Van der Sloot voordeel haalt uit de deal met de Amerikaanse rechtbank. “Dan hoeft hij kort te zitten in Amerika of hij kan meteen terug naar Peru. Daar heeft hij veel vrijheden.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Spreekt hij de waarheid?

De vraag is of Van der Sloot echt de waarheid spreekt. Een eis daarvoor is volgens Zeeman dat Van der Sloot informatie heeft waar alleen de dader over kan beschikken. Bijvoorbeeld over waar het lichaam van Natalee is. “Als je een deal kan maken in Amerika, kan ik mij niet voorstellen dat het gaat om een kletsverhaal. Ik kan mij niet voorstellen dat een Openbaar Ministerie in Amerika genoegen neemt met flarden van een verhaal. In Amerika is de honger naar dit verhaal heel groot.”

Van der Sloot heeft vaker valse bekentenissen afgelegd, erkent ook Zeeman. “Daar heeft hij door de jaren heen een verdienmodel van gemaakt en haalde daardoor veel support binnen.”

Tekst gaat verder onder X

Voor de misdaadjournalist is de situatie nu anders. “Omdat je nu ziet dat totaal andere partijen aangeven dat hij een bekentenis heeft afgelegd. Hier staat een stempel op van de waarheid, maar dat blijft eng als je dat in combinatie zegt met Joran van der Sloot.”

Lees ook:

Amerikaanse media: Joran van der Sloot gaat schuld bekennen in afpersingszaak


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer