main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 oktober 2023 — 10:18

Financiële welvaart steeds minder belangrijk? ‘We zitten op een kantelpunt in de tijd’

Nederland is een van de rijkere landen ter wereld, maar zegt dat ook iets over de welvaart in een land? Er wordt namelijk steeds meer aandacht gegeven aan een breder welzijn. Hoogleraar Joks Janssen is gespecialiseerd in dit gebied en ziet dat waar vroeger vooral naar harde economie werd gekeken, nu breder wordt gedacht. “Ik denk zelf, en de huidige generatie voelt dat ook, dat we op een kantelpunt in de tijd zitten”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

Sinds 2018 wordt de brede welvaart in ons land gemeten. De hoogleraar benadrukt dat het een overkoepelende term is voor alles wat mensen van waarde vinden in het leven. “En dat gaat over meer aspecten dan alleen inkomen en arbeid, maar ook over gezondheid, sociale contacten, veiligheid en het landschap.”

Niet door een rietje kijken

Janssen begrijpt dat het voor veel mensen belangrijk is dat je een baan en financiële zekerheid hebt, “maar als we alleen maar door een rietje naar economische groei kijken, verliezen we veel dingen uit het oog die we juist nu heel belangrijk vinden”. Hoogleraar brede welvaart Janssen benadrukt dat deze instelling ervoor zorgt dat de rest als het ware buiten beeld blijft.

Als je kijkt naar de woningmarkt en veiligheid, valt volgens Janssen te concluderen dat daadwerkelijk door dat rietje wordt gekeken. Hij ziet dat veel mensen op dit moment worstelen met bestaanszekerheid. “Er wordt bijvoorbeeld veel met flexcontracten gewerkt en veel mensen zitten aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Je ziet dat in met name de grote steden we qua brede welvaart slechter scoren dan bijvoorbeeld een aantal regio’s aan de rand van Nederland.”

Waar komt dat verschil binnen Nederland vandaan? “Tot nu toe worden investeringen van de overheid vaak afgemeten aan wat ze bijdragen aan materiële welvaart. En dan komen toch vaak projecten naar boven drijven die de meeste euro’s opleveren en het meest renderen.” Janssen benadrukt dat als je naar de brede welvaart kijkt, je dit op een andere manier kan beoordelen. “Dan kunnen ook andere projecten die misschien minder opleveren, maar sociaal of ecologisch heel goed scoren, gestimuleerd worden.”

Rijkdom voor iedereen anders

Mensen op straat geven vooral aan dat ze zich rijk voelen als ze zich geen zorgen hoeven te maken over wat op het boodschappenlijstje staat. Anderen noemen gezondheid weer de belangrijkste indicator voor rijkdom.

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 72,6 procent van de respondenten gezondheid het belangrijkst vindt. 15,2 procent geeft daarnaast geld aan als belangrijkste rijkdomsindicator en 12,2 procent benoemt het hebben van sociale contacten. Voor iedereen betekent rijkdom dus wat anders.

Jonge generatie maakt zich zorgen

Janssen ziet dat de jonge generatie zich zorgen maakt over de onzekere toekomst. “Deze generatie zegt ook tegen de oudere generatie dat als we op dezelfde weg doorgaan, voor hen straks veel minder brede welvaart overblijft.”

Heb jij Stand van Nederland: Generatie Next gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug, via NPO Start. 

Lees ook:

CBS: brede welvaart lager bij jongeren, veel ontevredenheid

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Frans Timmermans en Bas Eickhout bij Rick Nieman

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.
Zondag, 10.00 uur
AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer