main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
AHMAD GHARABLI / AFP
7 oktober 2023 — 10:26

Nederlandse politici veroordelen aanval Hamas op Israël

Haagse politici hebben geschokt en veroordelend gereageerd op de aanval van Hamas op Israël. De terreurbeweging zelf spreekt van een militaire operatie op Israël, uitgevoerd op de Joodse feestdag Simchat Torah.

VVD-leider Dilan Yesilgöz noemt de beelden “hartverscheurend” op sociale media. “Hamasterroristen die bruut burgers aanvallen. Wat een verschrikking.” Israël heeft het recht zich hiertegen te verdedigen. Volgens haar partijgenoot Ruben Brekelmans gaat het om een “onacceptabele terreurgolf”. “Israël heeft het recht zich hiertegen te verdedigen”, aldus het Kamerlid.

PVV-voorman Geert Wilders spreekt van een “oorlogsverklaring van Hamas aan Israël”. Hij wil een ferme reactie van het kabinet. “Onschuldige Israëlische burgers afgeslacht, vermoord, soldaten ontvoerd.”

Ook D66’er Sjoerd Sjoerdsma gruwelt van de beelden, en noemt de terreur “weerzinwekkend”. Hij vreest een grote tegenreactie door Israël en een “oorlog zoals we nog niet eerder” hebben gezien. “Lijkt alsof Israëlische strijdkrachten verrast zijn door de omvang van deze aanvallen van Hamas”, twittert het Kamerlid.

‘Laffe aanval op Joodse feestdag’

“Duizenden raketten en dodelijk geweld door de terroristen van Hamas”, schrijft ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. “Ontzettend dreigende berichten uit Israël. We staan voluit naast Israël in deze strijd tegen terreur. En bidden om kracht én vrede.” CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal twittert: “Erg zorgelijke berichten uit Israël. Gruwelijke beelden. Wat een laffe aanval op een Joodse feestdag.”

“Israël verdient onze volledige steun in deze moeilijke uren bij de strijd om een veilig bestaan”, zegt Chris Stoffer, de nieuwe leider van de SGP. “Opnieuw is het land in oorlog, nu tegen de terroristen van Hamas.”

Lees ook: 

Raketten en ‘terroristen’ vanuit Gaza naar Israël

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

De schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer