main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 oktober 2023 — 10:28

Bestaanszekerheid mkb’ers op de tocht: bedrijfsleven draait op voor politieke wensen

Draait het bedrijfsleven op voor de politieke wens om de koopkracht van Nederlanders te verbeteren? Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof houdt zijn hart vast, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wij denken zelf dat bestaanszekerheid ook voor mkb-ondernemers heel belangrijk is. Langzamerhand raken we daar wel aan de grenzen.”

Vandaag heeft het kabinet de mogelijkheid om de partijen in de Tweede Kamer te wijzen op de financiële consequenties van hun voorstellen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. In de Kamer gaan geluiden op om de rekening bij bedrijven neer te leggen. Vonhof voorziet grote problemen. De grens is wat hem betreft wel bereikt. “Wij denken zelf dat bestaanszekerheid ook voor mkb-ondernemers heel belangrijk is.”

Vonhof wijst erop “dat een ondernemer die een bedrag van 150.000 euro verdient, tot 150.000 euro veel meer belasting betaalt, dan iemand die dat in loondienst doet. Dat is een raar fenomeen.” Ondernemers dragen veel meer risico en dat zou volgens hem juist moeten worden beloond. Werkgevers proberen immers hun bedrijf verder te brengen en dragen zorg voor zijn werknemers. “Dat hele risicoprofiel is hoog en toch betaal je al meer belasting.”

Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Je kijkt ‘m hier terug op NPO Start.

Liever bezuinigen dan lastenverhoging

Zelf pleit MKB-Nederland voor bezuinigingen in plaats van lastenverhoging voor ondernemers. “Laten we in Nederland ons vooral focussen op eerlijk verdienen en daarna op eerlijk verdelen. En laten we mensen die willen werken en kunnen werken en dat met veel passie doen, ervoor zorgen dat zij overhouden als ze meer doen.”

Een van de mogelijke bezuinigingen kan ook voortkomen uit het versimpelen van wet- en regelgeving en het sociale stelsel, stelt Vonhof. “We zitten nu op een punt waar we zien dat de economie afremt en we zien dat ondernemers het lastig hebben. Terugkijkend roept iedereen: ja maar het gaat al jaren goed. Nee, het gaat om vooruitkijken en we zien dat het fout gaat.”

Coronaschulden moeten betaald

Vorige week werd bekend dat het aantal faillissementen in Nederland fors is toegenomen. Een van de oorzaken is het terugbetalen van de coronasteun. Vonhof vertelt dat veel bedrijven momenteel een deel van de winstgevendheid nodig hebben om coronaschulden af te betalen. “Daar zal het gaan knijpen”, zegt hij.

Bovendien gooien veel ondernemers het bijltje erbij neer, met als gevolg dat er minder mensen in loondienst kunnen werken. Vonhof zegt dat hij deze aantallen nooit terugziet in de cijfers. “Er beginnen wel veel ondernemers in hun eentje, maar bedrijven met mensen in dienst worden er steeds minder. Wat mij betreft voor de economie van de toekomst wordt dit aantal veel te groot.”

Verkiezingen

De voorzitter van MKB-Nederland hoopt dat de aankomende Kamerleden zich na de verkiezingen nog steeds houden aan de vele plannen die ze nu presenteren in de partijprogramma’s. “Over het algemeen begrijpen ze het aan het begin van zo’n verkiezing heel goed”, zegt Vonhof. “De programma’s staan vol met mooie plannen voor het mkb, maar wat je vervolgens ziet wat ze aan maatregelen voorstellen, daar ben ik nog niet gerust op. Dus ik hoop dat er veel Kamerleden komen die zeggen: wat we met de mond belijden, dat moeten we ook in acties doen.”

Lees ook:

Buurtkoelkast om armoede te bestrijden: ‘Schande dat het bestaat’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer