main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 21 september 2023 — 13:19

Hoogleraar waarschuwt politiek: minimumloon mag niet in één klap fors stijgen

Verhoog het minimumloon niet in één klap naar 16 euro of een hoger bedrag. Daarvoor waarschuwt hoogleraar financiële markten Arnoud Boot in het radioprogramma Sven op 1. Forse stijging van het minimumloon in korte periode betekent “volstrekte onvoorspelbaarheid” voor het bedrijfsleven en mkb, zegt Boot. “Je moet het absoluut niet doen.”

De linkse combinatie GroenLinks-PvdA doet samen met de ChristenUnie-Kamerfractie een voorstel om het minimumloon te verhogen naar in ieder geval 14 euro. Al meer partijen hebben aangegeven wel te voelen voor verhoging van het minimumloon en vakbond FNV wil zelfs naar 16 euro. Boot erkent als voormalig kroonlid van de Sociaal Economische Raad dat het minimumloon te lang is achtergebleven en moet stijgen, maar dan wel stapsgewijs.

Boot benadrukt dat het kabinet het minimumloon afgelopen januari in één keer met tien procent heeft verhoogd. De beloften van een verdere stijging op de korte termijn doen partijen om de kiezer te paaien, stelt hij. “Maar op het moment dat je dat doet, maak je jezelf als parlement en regering ongeloofwaardig. Dan staan allerlei mensen op die zeggen: het is te weinig en te laat. Vervolgens krijg je de roep om het nog een keer te doen.”

Leider van Nieuw Sociaal Contract Pieter Omtzigt waarschuwde voor een loon-prijsspiraal bij een forse en snelle stijging van het minimumloon. Volgens Boot is het “een argument”, maar niet de grootste dreiging. “Het eerste probleem ligt bij het bedrijfsleven en het mkb, zij moeten voorspelbaarheid hebben over de kosten. Het minimumloon is een belangrijk criteria voor wat de kosten zijn.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

‘Arbeid lang te goedkoop’

Volgens Boot was arbeid in Nederland lang te goedkoop. “Dat komt door het Akkoord van Wassenaar, dat begin jaren 80 cruciaal was omdat er geen winsten werden gemaakt door het bedrijfsleven”, zegt de hoogleraar. “Maar om één of andere reden is die maatregel in de hoofden van politici van links tot rechts blijven zitten.”

Volgens Boot hadden de lonen de afgelopen decennia stapsgewijs structureel verhoogd moeten worden. “De lage lonen zorgden voor extra spanning op de arbeidsmarkt, we kwamen mensen tekort. Ook hielden we activiteiten op de been met weinig toegevoegde waarde. Als de lonen gestegen waren, was de economie vanzelf vernieuwd”, zegt hij. “Dat is de verandering die je wil, maar die kost tijd. Het bedrijfsleven moet zich kunnen aanpassen.”

‘Maak jezelf niet ongeloofwaardig’

Een stijging van het minimumloon naar 16 of zelfs 18 euro, waar sommige partijen over spreken, betekent “volstrekte onvoorspelbaarheid” voor het bedrijfsleven, waarschuwt Boot. “Dat zijn percentages van 20 tot 50 procent. Dat moet je absoluut niet doen. Sterker nog, op het moment dat je dat doet, maak je jezelf als parlement en regering ongeloofwaardig. Dan staan allerlei mensen op die zeggen: het is te weinig en te laat. Vervolgens krijg je de roep om het nog een keer te doen.”

“Dan is één van de belangrijkste kostenposten voor ondernemers dagelijks in het parlement onderhevig aan willekeurigheid”, aldus de hoogleraar.

FNV wil loonsverhogingen tot 14 procent en verhoging minimumloon

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer