main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Voorzitter Europese Commissie Ursula von der Leyen en president van Tunesië Kais Saied.
14 september 2023 — 15:17

Tunesië weigert Europarlementariërs: verzoek tot opschorting migratiedeal

Tunesië weigert een groep Europarlementariërs toe te laten die zich ter plaatse over onder meer de mensenrechten en het migratieakkoord van dat land met de Europese Unie wilden buigen. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement zijn verontwaardigd en willen nu al helemaal dat die overeenkomst onmiddellijk wordt verscheurd. PvdA’er Thijs Reuten vraagt de Europese Commissie om de contacten met de Tunesische regering op te schorten. GroenLinks-collega Tineke Strik wil dat regeringsleiders Tunis tot de orde roepen.

Op de migratiedeal, twee maanden geleden gesloten door commissievoorzitter Ursula von der Leyen, premier Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni, is veel kritiek. De Tunesische president heeft trekjes van een dictator en stookt zijn landgenoten met racistische taal op tegen migranten, zeggen tegenstanders. Ook op rechts groeien de twijfels, nu vooralsnog juist meer in plaats van minder migranten vanuit Tunesië de gevaarlijke oversteek naar Europa maken.

Migratiedeal met Tunesië

Een delegatie van buitenlandspecialisten van het Europees Parlement, onder wie enkele uitgesproken critici van de Tunesische regering, blijkt er niet welkom. Het parlement moet daarom Von der Leyen vragen de migratiedeal meteen op te schorten, vinden de sociaaldemocraten. PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten pleit ervoor nog een stap verder te gaan en ook het overleg tussen de commissie en Tunis te staken.

Naast de Europese Commissie moeten ook de EU-landen eens in actie komen, vindt GroenLinkser Tineke Strik. “De commissie en leiders van Europese landen zouden president Saied moeten aanspreken en onder druk zetten. Dit is natuurlijk te absurd voor woorden.”

Strik overkwam naar eigen zeggen in juni al iets soortgelijks op werkbezoek in Tunesië. Na kritiek op de migratiedeal en de beroerde staat van de mensenrechten in het Noord-Afrikaanse land van de GroenLinks-Europarlementariër op sociale media werden haar afspraken met overheidsfunctionarissen afgezegd.

‘Dit kwam als een verrassing’

De Europese Commissie is onaangenaam verrast door het besluit. “Dit kwam als een verrassing voor ons. Onze ambassadeur in Tunis heeft meteen kenbaar gemaakt dat hij dit betreurt”, zegt een woordvoerder. Wat de Tunesische regering heeft bewogen laat ze aan Tunis zelf.

Het verzoek om de contacten met Tunesië te verbreken legt de commissie naast zich neer. De wrijving maakt het volgens haar juist des te belangrijker om met elkaar te blijven praten.

Lees ook:

Hek om Europa om asielinstroom te beperken? ‘Toen Orbán het deed was dat de eerste kentering’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer