Burgerinitiatief: onderzoek naar borstkanker moet minder pijnlijk
Er moet een serieus alternatief komen voor mammografie, de vaak pijnlijke manier van onderzoek om borstkanker op te sporen. Dat vindt Muriel van der Draai, die een burgerinitiatief is gestart. Vandaag mag ze de Tweede Kamer toespreken. “Ik pleit ervoor dat er naast de mammografietechniek een ander soort screening komt”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden doorgaans iedere twee jaar uitgenodigd voor een mammografie, waarmee borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt. Maar voor veel vrouwen is dat een ongemakkelijk en pijnlijk proces. De ouderwetse mammografietechniek leidt tot pijnlijke blauwe plekken, waar vrouwen wekenlang last van kunnen hebben.
Van der Draai vreest dat veel vrouwen het onderzoek daarom links laten liggen. En daarvoor is het onderzoek te belangrijk, beklemtoont ze. In Nederland wordt één op de zeven vrouwen gediagnostiseerd met borstkanker. Inmiddels hebben ruim 100.000 mensen de petitie ondertekend.
“Er zijn alternatieven die nog onvoldoende geschikt zijn voor de grootschaligheid van bevolkingsonderzoek”, zegt Van der Draai. Ze wil daarom dat er meer onderzoek wordt gedaan naar alternatieve onderzoeksmethodes.
‘Ook wij willen alternatieven’
“Ook willen wij graag dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieven, zeker voor de vrouwen waarbij het echt heel pijnlijk is”, reageert radioloog Carla Meeuwis. “Wij vinden het heel zonde als we vrouwen niet het borstonderzoek kunnen aanbieden omdat ze angstig zijn”, zegt ze.
Maar, benadrukt ze, op dit moment is de mammografietechniek nog de beste onderzoeksmethode. “Dit soort kleine afwijkingen waar we met mammografie heel snel bij kunnen zijn, kunnen we niet met al die andere methodes opsporen.”
‘Er is geld nodig’
Radio-dj op NPO Radio 2 Wouter van der Goes besteedt deze week op zijn zender aandacht aan kankeronderzoek. “Onderzoek is heel belangrijk. Wij ondersteunen de collecteweek van KWF”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Je hoort dat mammografie heel pijnlijk is, maar wel de meest volledige manier van onderzoek. Je wil dat dat beter wordt. Dat moet je blijven ontwikkelen en daar is geld voor nodig.”
Hij hoort veel heftige verhalen van (ex-)kankerpatiënten. “Als het over kanker gaat, is het per definitie heftig. Ook mensen die vertellen dat ze het hebben gehad en beter zijn geworden, hebben er vaak mentaal iets aan overgehouden.” Hij roept mensen op kankeronderzoek te steunen. “Dit is een intenste week, maar wel een heel belangrijke.”
Lees ook:
Ook volgend jaar forse stijging zorgpremies: ‘Gaat belangrijk onderwerp worden in formatie’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Oud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meer