main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 september 2023 — 12:10

Burgerinitiatief: onderzoek naar borstkanker moet minder pijnlijk

Er moet een serieus alternatief komen voor mammografie, de vaak pijnlijke manier van onderzoek om borstkanker op te sporen. Dat vindt Muriel van der Draai, die een burgerinitiatief is gestart. Vandaag mag ze de Tweede Kamer toespreken. “Ik pleit ervoor dat er naast de mammografietechniek een ander soort screening komt”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden doorgaans iedere twee jaar uitgenodigd voor een mammografie, waarmee borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt. Maar voor veel vrouwen is dat een ongemakkelijk en pijnlijk proces. De ouderwetse mammografietechniek leidt tot pijnlijke blauwe plekken, waar vrouwen wekenlang last van kunnen hebben.

Van der Draai vreest dat veel vrouwen het onderzoek daarom links laten liggen. En daarvoor is het onderzoek te belangrijk, beklemtoont ze. In Nederland wordt één op de zeven vrouwen gediagnostiseerd met borstkanker. Inmiddels hebben ruim 100.000 mensen de petitie ondertekend.

“Er zijn alternatieven die nog onvoldoende geschikt zijn voor de grootschaligheid van bevolkingsonderzoek”, zegt Van der Draai. Ze wil daarom dat er meer onderzoek wordt gedaan naar alternatieve onderzoeksmethodes.

‘Ook wij willen alternatieven’

“Ook willen wij graag dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieven, zeker voor de vrouwen waarbij het echt heel pijnlijk is”, reageert radioloog Carla Meeuwis. “Wij vinden het heel zonde als we vrouwen niet het borstonderzoek kunnen aanbieden omdat ze angstig zijn”, zegt ze.

Maar, benadrukt ze, op dit moment is de mammografietechniek nog de beste onderzoeksmethode. “Dit soort kleine afwijkingen waar we met mammografie heel snel bij kunnen zijn, kunnen we niet met al die andere methodes opsporen.”

‘Er is geld nodig’

Radio-dj op NPO Radio 2 Wouter van der Goes besteedt deze week op zijn zender aandacht aan kankeronderzoek. “Onderzoek is heel belangrijk. Wij ondersteunen de collecteweek van KWF”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Je hoort dat mammografie heel pijnlijk is, maar wel de meest volledige manier van onderzoek. Je wil dat dat beter wordt. Dat moet je blijven ontwikkelen en daar is geld voor nodig.”

Hij hoort veel heftige verhalen van (ex-)kankerpatiënten. “Als het over kanker gaat, is het per definitie heftig. Ook mensen die vertellen dat ze het hebben gehad en beter zijn geworden, hebben er vaak mentaal iets aan overgehouden.” Hij roept mensen op kankeronderzoek te steunen. “Dit is een intenste week, maar wel een heel belangrijke.”

Lees ook: 

Ook volgend jaar forse stijging zorgpremies: ‘Gaat belangrijk onderwerp worden in formatie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer