Pas op: slimme deurbel prooi voor hackende criminelen
Steeds vaker hangen ze naast de voordeur: deurbellen met een videocamera. Maar hoe veilig zijn die ‘slimme bellen’ eigenlijk? Experts waarschuwen in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1: de slimme deurbellen zijn een makkelijke prooi voor criminelen, die bijvoorbeeld willen weten wanneer jij thuis bent.
Luister de podcast:
In Nederland hangen tienduizenden slimme deurbellen aan de voorgevel. De politie maakt steeds vaker gebruik van de beelden om inbrekers en andere criminelen op te sporen, maar er is ook een keerzijde, zeggen de experts. Zij waarschuwen vooral voor slimme deurbellen van Chinese makelij. Die zouden onveilig zijn omdat Chinese producenten hun product zo goedkoop mogelijk willen aanbieden en daarom geen geld willen investeren in de IT-veiligheid.
“Criminelen kunnen allerlei dingen doen met jouw gehackte slimme deurbel”, zegt ethisch hacker Sijmen Ruwhof. Zo kunnen ze meekijken met wat jij aan het doen bent. “Dat is vaak niet zo interessant, maar criminelen kunnen ook zien wie jouw huis in- en uitgaat. Ze kunnen zo ook zien of er iemand thuis is”, waarschuwt hij.
Botnet
Veel vaker maken criminelen op een andere manier gebruik van de slimme deurbel. Ruwhof: “Ze worden gehackt en onderdeel van een groot computernetwerk, een zogenaamd botnet, samen met allerlei andere gehackte apparaten. Dat botnet wordt ingezet om andere aanvallen op internet uit te voeren.”
Dat wordt een DDos-aanval genoemd. Daarbij worden verschillende apparaten ingezet om tegelijkertijd één website te bezoeken. Die website kan al het verkeer niet aan en wordt onbereikbaar, zegt Ruwhof. “Duizenden gehackte deurbellen, slimme camera’s en harde schijven” worden volgens de hacker op die manier ingezet. Ook bijvoorbeeld robotstofzuigers en babyfoons worden daarvoor gebruikt.
Volgens experts is het dan ook belangrijk om je slimme apparaten goed te beveiligen. Kies een goed wachtwoord en maak gebruik van tweestapsverificatie, adviseren zij. Daarbij moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar krijg je bij een aanmeldpoging bijvoorbeeld ook een sms’je met een aanmeldcode.
Misdaadlijn
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meer