main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Zomerstorm Poly raast door het land.
Goedemorgen Nederland - 5 juli 2023 — 10:34

Zomerstorm Poly schrijft geschiedenis: ‘Dit is uniek’

Storm Poly die woensdag over ons land raast, is de eerste zeer zware zomerstorm ooit en daardoor de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Dat meldt Weeronline. Voor de storm geldt ook code rood, iets wat in Nederland niet vaak voor komt.

In IJmuiden werd woensdag tussen 08.00 en 09.00 uur een uur lang windkracht 11 gemeten. Bij deze windkracht is een storm officieel een zeer zware storm. Poly gaat hiermee dan ook de boeken in als eerste zeer zware zomerstorm ooit en de zwaarste zomerstorm ooit. Zware zomerstormen zijn volgens Weeronline zeer zeldzaam. “Een zeer zware zomerstorm zoals vandaag is dus uniek”, aldus het weerbureau.

Zwaarste windstoot ooit in zomer

In IJmuiden werd woensdagochtend een windstoot gemeten van 146 kilometer per uur. Dat is tot dusver ook de zwaarste windstoot die ooit in de zomer is genoteerd in ons land.

De vorige zeer zware storm was op 18 januari 2018. De laatste keer dat er sprake was van een zware zomerstorm was op 25 juli 2015. Toen was de zwaarste windstoot 122 kilometer per uur en werd deze ook in IJmuiden gemeten.

Code rood

Het KNMI kondigde eerder code oranje af voor het noordwesten van het land. Inmiddels is dit opgeschaald naar code rood. Het gaat om de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland en het IJsselmeergebied.

Het gebeurt overigens niet vaak dat het weerinstituut het zwaarste weeralarm afgeeft. Dat doet het KNMI slechts één of twee keer per jaar. De laatste keer dat er code rood gold in Nederland was toen storm Eunice door het land raasde, in februari vorig jaar.

Het KNMI geeft in vier verschillende kleurcodes aan om het weer te duiden: groen, geel, oranje en rood. Code groen betekent dat er weinig aan de hand is, waar bij het KNMI in geval van code geel waarschuwt voor gevaarlijk weer. Mensen die met de auto onderweg zijn moeten goed op letten, is dan het advies. In geval van code oranje gaat het om gevaarlijk of extreem weer, met grote kans op schade, letsel of overlast. Code rood gaat dus nog een stap verder. Een storm kan dan voor “zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn”. Denk aan omwaaiende bomen en rondvliegende dakpannen of tuinstoelen. Het dringende advies is om in geval van code rood het huis niet te verlaten.

Treinverkeer

Het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland ligt voorlopig op zijn gat. De NS meldt dat er geen treinen rijden tot in ieder geval 16.00 uur. Of na het tijdstip de treinen weer rijden is nog onduidelijk. Dat hangt ook af van de ontwikkeling en schade die Poly aanricht.

Ook Arriva legt het treinverkeer vanaf 10.00 uur stil, in Friesland en Groningen. Arriva probeerde om de treinen op regionale lijnen in de twee noordelijke provincies door te laten rijden, maar omwille van de veiligheid moest het bedrijf daarmee stoppen, laat Arriva op Twitter weten. Er rijden nu helemaal geen treinen meer in Friesland en Groningen. In Zuid-Holland rijden er ook geen bussen, meldt het vervoersbedrijf.

Tekst gaat verder onder tweet

Volgens spoorbeheerder ProRail is het onverantwoord om in het noorden met treinen te blijven rijden. Pas als de storm voorbij is en alle schade is opgenomen wordt besloten of de treinen weer kunnen gaan rijden, meldt de spoorbeheerder. ProRail adviseert reizigers om woensdag thuis te blijven.

Zowel ANWB als Rijkswaterstaat waarschuwen reizigers voor de storm. Het advies is om binnen te blijven en niet om de weg op te gaan. Sommige snelwegen zijn grotendeels ontoegankelijk, omdat er vrachtwagens omslaan of omdat de weg wordt versperd door omgevallen bomen.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

NS: onduidelijk of treinen vandaag nog rijden, storing in reisapp

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer