main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2023 — 10:13

CDA-Kamerlid Boswijk wil dat concept-landbouwakkoord openbaar wordt

“Het is ook interessant om te zien waar er wel overeenkomsten over waren. Dan zullen we daar op korte termijn een debat over gaan hebben met de minister (Piet Adema, red.)”, zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het laten klappen van het voorlopige landbouwakkoord door LTO Nederland.

“Allereerst is het geen nieuws dat het vertrouwen vanuit de agrarische sector behoorlijk laag is. Dat komt ook door best wel wat steken die het kabinet de afgelopen twee jaar heeft laten vallen. Tegelijkertijd heb ik gezien dat het kabinet heel veel heeft gedaan om toenadering te vinden, ook met druk vanuit de Kamer en het CDA”, zegt Boswijk. “Waarom het exact geklapt is vind ik nu nog moeilijk om te beoordelen, omdat ik het landbouwakkoord niet heb gezien en niet exact weet waarom LTO van tafel is. Ik wil daar wel eerst meer informatie over hebben.”

Het Kamerlid vindt het vooral interessant om te zien waar er wel overeenkomsten over waren. “Dan zullen we daar op korte termijn een debat over hebben met de minister”, zegt hij. “Ik hoop dat het conceptakkoord dat daar nu ligt snel duidelijk en openbaar wordt, zodat we ook kunnen zien waar de partijen wel over uit zijn gekomen.”

Belangen tegen elkaar afwegen

Boswijk is vooral erg teleurgesteld dat de onderhandelingen spaak zijn gelopen. Hij zegt: “We leven in een heel erg gepolariseerde samenleving en er komen veel complexe uitdagingen op ons af. Die kunnen wij niet allemaal hier in Den Haag oplossen. Daar heb je het maatschappelijk middenveld voor nodig. Daarom heeft het CDA altijd gepleit voor een landbouwakkoord om te zorgen dat de boeren er ook bij betrokken zijn. Dan is het gewoon heel erg jammer dat het zo moet eindigen.”

Volgens het Kamerlid moeten de belangen tegen elkaar worden afgewogen om een balans te vinden tussen het algemeen belang en het sectorbelang. “Ik vind het ontzettend belangrijk om die transitie te laten slagen en om bepaalde partijen aan te laten haken. We kunnen heel makkelijk denken: dan maar zonder de boeren, maar dan gaat de transitie nog langzamer en nog moeilijker”, zegt Boswijk. “Ik zeg niet dat we daarmee een carte blanche moeten geven om te doen wat elke partij vraagt. Daar moeten wij als politiek Den Haag een balans in vinden. We moeten eerst kijken of die kloof overbrugbaar is.”

Lees ook:

LTO-voorzitter Van der Tak houdt deur op een kier voor kabinet


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer