main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 12 mei 2023 — 22:37

Ruimtecriminoloog: we moeten nu nadenken over conflicten en criminaliteit in de ruimte

Nu er door SpaceX openlijk wordt gefantaseerd over passagiersvluchten naar mars, wordt het tijd om na te denken over misdrijven die in de ruimte gepleegd kunnen worden en de gevolgen daarvan. Dat zegt criminoloog Yarin Eski van de Vrije Universiteit Amsterdam in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau. “Drugscriminaliteit maar ook verkrachting, het kan zich straks voordoen in de ruimte.”

Passagiers van ruimtevluchten zitten straks in kleine ruimtes voor een lange periode met elkaar opgescheept. Volgens Eski liggen er allerlei gevaren op de loer. “Mensen kunnen doordraaien. Je handen en nagels worden dan wapens. Het is voor de criminologie belangrijk om te onderzoeken of criminogene factoren hetzelfde zijn in de ruimte als op aarde, of dat de kleine ruimte in de ruimte eraan bijdraagt dat mensen iets doen wat niet mag.”

Volgens Eski is de totale afzondering van de buitenwereld in de ruimte vergelijkbaar met situaties in gevangenissen en onderzoekers die op Antarctica verblijven. “Je wordt gek van elkaar en je weet niet wat je elkaar aan kan doen. Het is niet gek om te bedenken dat dit soort dingen ook kunnen gebeuren op andere plekken dan de aarde”, zegt de ‘ruimtecriminoloog’. “Laten we daar vooral veel onderzoek naar doen.”

Hij waarschuwt dat ook machtsmisbruik in ruimteschepen op de loer ligt, omdat passagiers sterk afhankelijk zijn van de bemanning aan boord.

‘First space crime’

Tot dusver zijn ongeveer 700 mensen in de ruimte geweest. “Bijna was het eerste geval van een misdrijf in de ruimte al bekend. Een Amerikaanse astronaut, Anne McClain, werd er door haar ex van beschuldigd vanuit het International Space Station in de bankgegevens van haar partner te hebben gekeken. Dat was een valse beschuldiging, maar in Amerika schreven de kranten over de ‘first space crime ever’.”

“De vraag is: weten we wat er allemaal in de ruimte is gebeurd?”, zegt Eski. “Wat nou als één persoon iets heeft gedaan wat echt niet mag, zoals agressie aan boord van een ruimteschip.”

Eski vindt het “frappant” dat er nog geen onderzoek wordt gedaan naar mogelijke criminaliteit in de ruimte. Hij waarschuwt dat een misdrijf op het International Space Station (ISS) zelfs kan uitmonden in een geopolitiek conflict. “Aan boord van de ISS zou een gevecht kunnen ontstaan tussen een Amerikaanse en Russische astronaut. Laten we dan die Russische astronaut in Amerika veroordelen, of de Amerikaanse astronaut in Rusland? Op dit moment willen ze allebei denk ik niet in een proces in het andere land.”

“Alles wat in de ruimte gebeurt, kan zo ook vrij snel een geopolitiek probleem worden. Daar hoor ik heel weinig over, terwijl het realistisch is in de toekomst”, zegt Eski. Om conflicten op ruimtereizen te voorkomen pleit hij voor het verplicht maken van trainingen voor passagiers van commerciële ruimtevluchten.

Oorlog op de maan?

Eski denkt dat er in de toekomst zelfs conflicten kunnen ontstaan op de maan en later op mars. “Als we straks naar de maan gaan, gaan we delen claimen. Welk stuk maan is van wie? Dan zullen er ook conflicten gaan uitbreken, maar dan tussen landen. Dan ga je richting oorlog.”

Hij herhaalt zijn boodschap: we moeten nu nadenken over conflicten die in de ruimte kunnen ontstaan. “Er zijn casussen aanstaande, heel binnenkort, waar we echt over moeten nadenken. We moeten wijsheid creëren voordat het gebeurt. We hebben de luxe om before the act onderzoek te doen, in plaats van after the act, zoals in het maritieme domein en het luchtvaartdomein is gebeurd. Laten we dat niet doen met het ruimtedomein. We moeten hier serieuze aandacht aan besteden.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer