main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 mei 2023 — 10:08

Nederlandse vrouwen worden later moeder, geven vaker voorrang aan studie en carrière

Vrouwen in Nederland worden steeds later moeder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland moeder wordt, is nu 30 jaar en vier maanden.

Dat is zo’n zes jaar ouder dan veertig jaar geleden. In 1995 werden vooral vrouwen tegen de dertig voor het eerst moeder. Een derde van de vrouwen was toen van 25 tot 30 jaar was toen moeder. Vrouwen geven nu vaker voorrang aan studeren, carrière maken en reizen.

Op Moederdag (14 mei) telt Nederland bijna 5 miljoen moeders, waarvan 78 duizend nieuwe moeders, meldt het CBS. De helft van de moeders heeft twee kinderen, een op de vijf heeft er drie en een op de vijf moeders heeft één kind.

Kleiner gezin

Minder dan een op de tien moeders kreeg vier of meer kinderen, één procent heeft er zes of meer. Vijftig jaar geleden hadden hadden drie op de tien moeders een gezin met vier of meer kinderen. In de Biblebelt hebben relatief veel moeders een groot gezin.

Op dit moment hebben vooral jonge moeders nog één kind. Naar verwachting krijgt nog de helft van deze moeders een zoon of dochter. 29 procent van de twintigers met kinderen heeft er minstens twee. In 1995 was dit 34 procent en in 1971 40 procent.

Ook is een groter deel van de vrouwen kinderloos. Van de huidige 50-ers is ongeveer 20 procent kinderloos, tegen 11 procent in 1995.

Kinderopvang

Om het jonge ouders zo eenvoudig mogelijk te maken moet het kabinet kinderopvang “goed faciliteren”, vindt D66-Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar. “Ook moeten we vrouwen de mogelijkheid geven om carrière te maken én die belangrijke keuze te maken in hun leven.”

Lees ook: 

Tweede Kamer in debat rondom gratis kinderopvang: ‘Vertrouwen in zo’n overheid een beetje weg’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer