main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 20 april 2023 — 12:51

Journalist Pjotr Sauer: ‘Alle hoop op Biden voor vrijlating boezemvriend Gershkovich’

Journalist Pjotr Sauer, boezemvriend van de door Rusland opgepakte correspondent Evan Gershkovich, doet er alles aan om hem zo snel mogelijk uit de Russische cel te krijgen. “We voeren met een clubje de druk op president Joe Biden op, om te kijken wat via een gevangenenruil mogelijk is”, zegt Sauer in het WNL-radioprogramma Sven Op 1 op NPO Radio 1.

Evan Gershkovich is correspondent van The Wall Street Journal. Hij werd eind maart opgepakt in Rusland op verdenking van spionage. Er hangt twintig jaar cel boven zijn hoofd. Voorlopig zit hij nog vast, zo bleek eergisteren tijdens een eerste rechtszaak. Een poging om hem vrij te krijgen, strandde. Gershkovich is de beste vriend van Nederlander Pjotr Sauer. En Sauer doet er nu alles aan om hem in het brandpunt van de aandacht te houden.

Ouders Gershkovich namen telefoontje Biden niet op

De ouders van Evan Gershkovich werden na de arrestatie gebeld door Amerikaanse president Joe Biden. “Zijn ouders namen de eerste keer niet op omdat ze het nummer niet herkenden. Later hebben ze elkaar nog gesproken. We zien dat Amerika snelle stappen neemt”, vertelt Sauer. “De volgende stap is dat ze elkaar moeten gaan ontmoeten.”

Alle hoop op een vrijlating is nu gevestigd op het Witte Huis. “Ik denk dat Amerika veel gaat doen om hem vrij te krijgen, voor Biden helpt het dat Evan werkt voor de Wall Street Journal, beide Democraten en Republikeinen willen dat hij vrijkomt. Dat gaat Biden ook helpen met de verkiezingen. De vraag is dan, wie wil Rusland terug en wie wil Amerika vrijgeven?”, vervolgt Sauer.

‘Je hart zinkt’

Sauer kan het moment van de arrestatie van vriend Evan nog goed herinneren. “Op het moment dat je hoort dat de FSB (Russische Geheime Dienst, red.) hem heeft aangeklaagd, dan zinkt je hart. Het is een bericht waarvan je hoopt het nooit te zien.” Sauer had vlak daarvoor nog contact met hem. “Dat berichtje open ik nu nog af en toe. Dan zie ‘offline’ staan en dat raakt mij.”

“We doen er alles aan om de druk zo hoog mogelijk te houden”, zo zegt Gershkovich’ boezemvriend. Hij is van plan om in juni naar Amerika te vliegen en daar de ouders van Evan persoonlijk te ontmoeten.

Actie Arsenal FC

Zowel Gershkovich als Sauer zijn groot fan van de Engelse voetbalclub Arsenal. Hij is daarom met andere vrienden bezig een protestactie op te tuigen bij de wedstrijd tegen Southampton vrijdagavond. “Er gaan banners met ‘Free Evan’ die kant op. De supporters hebben al aangegeven dat ze volop mee willen doen. We zijn nu in contact met de clubleiding over wat zij kunnen betekenen.”

Lees ook: 

Russische spionageschepen brengen Nederlands energienetwerk in kaart: ‘Laat het een wake-up call zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer