main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2023 — 08:50

FBI pakt verdachte (21) op in onderzoek lek geheime documenten over oorlog in Oekraïne

De Amerikaanse FBI heeft een verdachte in de kraag gevat in verband met de recente lekken van geheime documenten van inlichtingendiensten over de oorlog in Oekraïne. Het gaat om de 21-jarige luchtmachtmedewerker Jack Teixeira. De man wordt voorgeleid bij een rechtbank in Boston op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie.

Teixeir is lid van een reserveonderdeel van de luchtmacht in de staat Massachusetts. Hij werkt op een vliegbasis en had daar volgens The New York Times als inlichtingenmedewerker toegang tot gevoelige informatie. Hij zou de leiding hebben gehad over een besloten chatgroep van enkele tientallen jongeren op de berichtendienst Discord. Daar werden de documenten sinds eind vorig jaar gepost. De jongeren in de chatgroep zouden een liefde voor vuurwapens, militaire uitrustingen en God delen, zo schrijven Amerikaanse media.

FBI-agenten hebben Teixeira’s woning in de plaats Dighton doorzocht. Zijn aanhouding verliep zonder incidenten.

De gelekte informatie die media naar buiten brachten, hebben in het Westen tot bezorgde reacties geleid, hoewel sommige gegevens, bijvoorbeeld over veronderstelde dodentallen bij de strijdende partijen, lijken te zijn gewijzigd. De gelekte documenten brachten onder meer de militaire posities in beeld van Oekraïners, en er wordt ook bericht over de vermeende standpunten en plannen van landen over wapenleveranties aan Oekraïne.

Minister Garland zei dat de Amerikaanse regering momenteel hard aan de zaak werkt en probeert de schaal en impact van de lekken in kaart te brengen. Omdat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat kon hij verder niet veel zeggen. Ook over de gelekte documenten zei hij niets kwijt te kunnen.

Toestand Oekraïense leger

Uit die uitgelekte documenten blijkt ook dat het Oekraïense leger er slecht voor zou staan, en het mogelijk niet gaat redden in een volgend offensief in de oorlog met Rusland. “Dat is denk ik het meest schadelijke”, zei defensiespecialist en directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Rob Wijnberg in Op1 donderdagavond. “Dit wil je gewoon niet. De Oekraïners wilden in het begin ook niets delen met de Amerikanen, want ze vertrouwden hen niet en waren bang dat het uit zou lekken.” Dat dit nu wel gebeurt “moet echt een klap zijn”, denkt Wijnberg.

President Joe Biden zei eerder op de dag met zorg te hebben kennisgenomen van de recente lekken, maar hij ziet er geen acuut gevaar in. De inlichtingendiensten en het ministerie van Justitie in Washington hebben een onderzoek ingesteld.

“Met dit soort beveiligingslekken heb je geen buitenlandse hacker nodig”, reageert PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim, te gast in Goedemorgen Nederland. “Het is triest en heel erg zorgelijk. Als dit soort organisaties hun datasecurity niet op orde hebben, maak ik mij grote zorgen over heel veel andere organisaties.”

Lees ook:

Defensie VS onderzoekt gevolgen gelekte overheidsdocumenten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer