main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 april 2023 — 12:29

Niet 50 maar 30 kilometer per uur in bebouwde kom, vindt Veilig Verkeer Nederland: ‘Roepen gemeenten op haast te maken’

Gemeenten moeten extra gasgeven met het verlagen van de maximum snelheid binnen de bebouwde kom van 50 naar 30 kilometer per uur, met uitzondering van een aantal doorgaande wegen, zegt Veilig Verkeer Nederland. “Het allerbelangrijkste is dat we het aantal verkeersslachtoffers terugdringen”, zegt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Door het invoeren van 30 kilometer per uur in de bebouwde kom kan het aantal verkeersslachtoffers met 20 tot 30 procent worden verlaagd, zegt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Stomphorst: “Daarom roepen wij gemeenten op vaart te maken met het invoeren van 30 kilometer in dorpen en steden.”

Te hard rijdende auto’s zijn verreweg de grootste veroorzaker van een onveilig gevoel in het buurtverkeer, zegt Stomphorst in De Telegraaf. “Vooral busjes of scooters van bezorgdiensten jagen mensen schrik aan. Maar ook vindt 66 procent van de 1050 ondervraagden in een VVN-onderzoek dat automobilisten te hard rijden en voor gevaar zorgen.”

‘Je moet veiligheid kunnen garanderen’

Wethouder in Rotterdam Chantal Zeegers begrijpt de oproep van VVN. Het gemeentebestuur in de Maasstad heeft geld vrijgemaakt voor het verlagen van de maximum snelheid in de bebouwde kom. “Zeker in de binnenstad willen we zorgen voor meer dertigkilometerwegen.” Het kostenplaatje is fors, zegt de wethouder. “Je moet fietspaden verbreden, drempels aanleggen. En als er bijvoorbeeld ergens een tram rijdt, vergt dat ook wel heel veel aanpassingen aan de weg. Dat is waarom het soms wat langer duurt.”

“Maar het is heel belangrijk om te doen, wil je een leefbare stad hebben waar kinderen ook naar school kunnen fietsen. Je moet de veiligheid kunnen garanderen”, zegt Zeegers.

‘Kan frustratie ontstaan’

Ook BOVAG-voorzitter Han ten Broeke staat niet per se onwelwillend tegenover het verlagen van de maximum snelheid in de bebouwde kom. “Als iets aantoonbaar veiliger wordt, vind ik dat we er absoluut naar moeten kijken. Veilig Verkeer Nederland zegt dit niet zomaar.”

“Maar we zien ook dat als je dit voor iedereen oplegt, er frustratie kan ontstaan.” Als je dertig kilometer per uur invoert waar harder rijden kan, “gaan mensen toch harder rijden en dan is het opeens onverwacht”, waarschuwt hij. “Het verkeersbeeld in Nederland is heel druk, met name in de steden. Infrastructurele aanpassingen zijn daar vaak een goede oplossing voor.”

Lees ook: 

VVD-Tweede Kamerlid haalt uit naar vlogger Enzo Knol: ‘Je staat niet boven de wet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer