main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 maart 2023 — 15:59

Columnist Sylvain Ephimenco schrijft boek om woke-beweging te lijf te gaan: ‘Ideologie van onverdraagzaamheid’

Sylvain Ephimenco schreef het boek Twaalf Incorrecte Verhalen om de woke-beweging op een humoristische wijze te lijf te gaan. Ephimenco, die columns schrijft voor Trouw, haalde zijn inspiratie uit de beschieting van boerenzoon Jouke, dat in de zomer van 2022 plaatsvond. Dit leidde ertoe dat hij uiteindelijk verhalen wilde schrijven over thema’s als zogenoemde ‘transzetters’ en het veranderen van sekse.

In WNL op Zondag op NPO 1 vertelt Ephimenco over de verschillende verhalen. Bijvoorbeeld over Rachel Dolezal, een witte Amerikaanse vrouw die in 2014 vertelde dat ze zich identificeerde als zwarte vrouw. Volgens Ephimenco is dat een voorbeeld van een transzetter. “Mensen die vinden dat ze eigenlijk zwart zijn, terwijl ze blank zijn”, vertelt hij. De columnist stelt dat we worden ingehaald door de realiteit.

Ephimenco denkt dat je je heel alarmerend kan verzetten tegen de “absurde” woke-beweging, maar dat het belangrijk is om dat niet alleen met boosheid te doen. Volgens hem moet je humor gebruiken. “Het is een belachelijk verschijnsel, een belachelijke theologie, dus die moet je belachelijk maken”, vertelt hij.

‘Woke is ideologie van onverdraagzaamheid’

Volgens Ephimenco zijn er bedrijven, universiteiten, musea en media die te weinig weerwoord bieden tegen de woke-beweging. “Dat zijn een aantal instituties. Wij kunnen als columnist iets in het belachelijke trekken en humor gebruiken. Maar dit zijn mensen die gecanceld worden. Mensen die bijvoorbeeld een lezing houden bij een universiteit en gecanceld worden omdat ze een andere mening hebben. Waar gaan we naartoe?”, vertelt hij. Volgens de columnist is woke “een ideologie van onverdraagzaamheid”.

Een ander verhaal in het boek van Ephimenco gaat over een mannelijke atleet. De atleet wordt tijdens wedstrijden altijd 4e of 5e, maar nooit hoger. De atleet besluit om zijn sekse te veranderen. “Het is niet te geloven. Een aantal weken geleden heeft de NOC*NSF een discussienota gepubliceerd waarin getwijfeld wordt of de binaire categorie binnen de atletiek en sport in het algemeen nog moet gelden. Dat betekent dat je de vrouwelijke en de mannelijke categorie niet meer hoeft te behouden.”

Premier Mark Rutte reageert op het verhaal van Ephimenco en grapt over mensen die bijvoorbeeld vertellen dat ze vijftig zijn, maar zich dertig voelen. “Als je het andersom trekt en jongeren zeggen, ik voel me 65, dan kan je ook niet AOW vangen”, reageert Ephimenco.

Rutte besluit: “Ik vind het helemaal niet erg. Laat iedereen leven zoals die zijn leven wil leven, maar wees ook bereid er af en toe een grapje over te maken.”

Lees meer:

VVD-leider Rutte heeft goede hoop dat coalitie stand houdt, maar ‘er komen spannende onderwerpen aan’

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer