main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 februari 2023 — 14:37

Einde privacy op de werkvloer? Een op de vijf werkenden wordt gemonitord door baas

Een op de vijf werkenden zegt dat hun werkgever checkt of zij ook daadwerkelijk aan het werk zijn, bijvoorbeeld door software te monitoren. Tien procent geeft aan door hun baas geconfronteerd te worden met de informatie die is verkregen bij het monitoren. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. 

De vakbond spreekt in het Algemeen Dagblad van “schokkende” resultaten. “De controledrift van werkgevers neemt in snel tempo toe. Privacy staat steeds meer bij het grofvuil”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen de krant.

Werkgevers zijn zich er vaak niet van bewust dat dit soort controleacties tegen de wet zijn. Het leidt echten zelden tot een rechtszaak. Werkgeversorganisatie AWVN zegt tegenover het AD zich niet te kunnen vinden in de resultaten van het onderzoek. De organisatie ontkent niet dat er zo nu en dan monitoring plaatsvindt, maar vindt wel dat de respondenten het groter maken dan het daadwerkelijk is.

‘Enorme inbreuk op privacy’

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, te gast bij Goedemorgen Nederland, zit in een onderzoekscommissie van het Europees Parlement. Met die commissie doet hij onderzoek naar overheden die burgers bespioneren met geavanceerde software. Hij vindt dat een soortgelijk verhaal als het monitoren van werknemers door werkgevers. “Het is een enorme inbreuk op de privacy van werknemers”, zegt hij.

“Je ziet ook met het toegenomen thuiswerken. Werkgevers zijn op zoek naar de combinatie van mensen de ruimte geven om thuis te werken en toch een beetje controle houden. Maar daar horen dit soort maatregelen absoluut niet bij.”

Lees ook: 

In het Westen groeien de zorgen over hacks en aanvallen vanuit China en Rusland: ‘Versterk Europa’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer